:: دوره 20، شماره 5 - ( ویژه نامه زمستان 91 1391 ) ::
محمد دادوک ، محسن بیگلریان* 1، صدیقه مهرابیان ، حکیمه زالی ، مونا زمانیان عضدی ، میترا صالحی ، محمد حسین ملکی ، محسن زرگر
1- ، biglaryan@yahoo.com
زمینه و هدف: با توجه به نقش میکروارگانیسم های تثبیت کننده نیتروژن در حاصلخیزی خاک و رشد و نمو گیاهان، استفاده از کود شیمیای سولفات روی (ZnSo4) به عنوان شاخصی ریز مغذی در کشاورزی مطرح می باشد. با توجه به اثرات سمی فلز روی، هدف این تحقیق جداسازی و شناسایی میکروارگانیسم های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن از ریزوسفر گیاه مارچوبه و بررسی اثر سمی فلز روی بر رشد باکتری می باشد. روش بررسی: به منظور جداسازی میکروارگانیسم های تثبیت کننده نیتروژن، نمونه های خاک از ریزوسفر گیاه مارچوبه تهیه و در محیط کشت فاقد نیتروژن با شرایط دمای 30 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت کشت داده شد، شناسایی فیلوژنیک آن با استفاده از 16s rRNA انجام پذیرفت و MIC سویه جدا شده در غلظت های مختلف فلز روی تعیین گردید. یافته ها: از میان نمونه های خاک ریزوسفر گیاه مارچوبه یک سویه باکتری جدا شد، که بررسی فیلوژنیک آن با استفاده از 16s rRNA گونه Acinetobacter calcoaceticus شناسایی شد و MIC گونه جدا شده در غلظت ppm 32/52 فلز روی ارزیابی گردید. نتیجه گیری: یکی از سویه های تثبیت کننده نیتروژن در ریزوسفر گیاه مارچوبه باکتری Acinetobacter calcoaceticus می باشد، افزایش مصرف فلز روی باعث آسیب میکروارگانیسم شده و حداکثر میزان مجاز فلز روی در این بررسی، غلظت کمتر از ppm 32/52 می باشد.
واژه‌های کلیدی: تثبیت نیتروژن، گیاه مارچوبه، s rRNA 16، فلز روی(ZnSo4)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی پزشکی
دریافت: 1391/12/27 | پذیرش: 1392/2/23 | انتشار: 1392/2/23

dadok M, beglarian M, mehrabian S, zali H, zamanian azodi M, salehi M, et al . Phylogenetic identification of nitrogen-fixing bacteria isolated from the rhizosphere of asparagus plants using 16s rRNA and the effect of zinc on isolated strains. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 20 (5) :112-120