مریم پرهام فر* 1، موج خالقی2 ، شهره فهیمی راد3 ، مریم معظمی گودرزی4
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، mary_parhamfar@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3- پگروه بیوتکنولوژی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
4- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

مقدمه: هایپرکلسترولمی از عوامل خطر برای  بیماری­ های قلبی­-عروقی تلقی میگردد. مطالعات متعدد نشان داده ­اند که برخی از سویه ­های لاکتوباسیلوس می ­توانند کلسترول را کاهش دهند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات لاکتوباسیلوس فرمانتوم جدا شده از ماست سنتی بر الگوی لیپیدی و وزن بدن رت ­های تغذیه شده با رژیم پر­چرب است.
مواد و روش­ ها: چهل رت نر(20±200 گرمی) به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. رت ­های گروه اول، رژیم غذایی نرمال(N) و گروه دوم جیره غذایی نرمال همراه با شیر تخمیر یافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم مصرف کردند(N-L). گروه سوم غذای پر­چرب به منظور ایجاد هایپرکلسترولمی دریافت نمودند(HF) و گروه چهارم رژیم پر­چرب، با شیر تخمیر­یافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم تغذیه شدند(HF-L). پس از 8 هفته، وزن بدن و متابولیت­ های لیپیدی رت­ ها اندازه­ گیری گردید.
یافته ­های پژوهش: در رت ­های تغذیه شده با رژیم پر­چرب همراه با شیر تخمیریافته لاکتوباسیلوس فرمانتوم (HF-L)، سطوح کلسترول تام، LDL-C و تری­ گلیسیرید سرمی به طور معنی­ داری کمتر و سطحHDL-C  سرمی به طور معنی ­داری بیشتر از گروه تغذیه شده با رژیم پرچرب بدون مکمل پروبیوتیک(HF) بود(P<0.05). البته میانــگیــن کلســترول، LDL-C، تری ­گلیسیرید وHDL-C  سرمی در میان گروه­ های N (N, N-L) اختلاف قابل توجهی نداشت. هم چنین، افزایش وزن بدن در گروهHF  به طور معنی ­داری بیشتر از گروهHF-L  بود(P<0.01).
بحث و نتیجه ­گیری: این مطالعه پیشنهاد می ­دهد که مصرف شیر تخمیریافته با لاکتوباسیلوس فرمانتوم، الگوی لیپیدی سرم را از طریق کاهش سطوح کلسترول، تری ­گلیسیرید،LDL-C  و افزایش میزان HDL-C در رت بهبود می ­بخشد و در پیشگیری از چاقی ناشی از رژیم پرچرب نقش دارد.

واژه‌های کلیدی: لاکتوباسیلوس فرمانتوم، بیماری قلبی-عروقی، غذای پر چرب، کلسترول سرمی
دریافت: 1395/6/12 | پذیرش: 1395/8/19 | انتشار: 1397/2/11

Parhamfar M, Khaleghi M, Fahimi Rad S, Moazemi Godarzi M. A study on the Effects of Lactobacillus fermantum-fermented Milk Consumption on Lipid Patterns of Rats Fed with a High Fat Diet . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :23-33

پرهام فر مریم، خالقی موج، فهیمی راد شهره، معظمی گودرزی مریم. مطالعه تاثیر مصرف شیر تخمیر شده با لاکتوباسیلوس فرمانتوم بر الگوی لیپیدی رت ‌های تغذیه شده با غذای پرچرب . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (1) :23-33