Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1397
2
1
gregorian
2018
5
1
26
1
online
1
fulltext
fa
مطالعه تاثیر مصرف شیر تخمیر شده با لاکتوباسیلوس فرمانتوم بر الگوی لیپیدی رت های تغذیه شده با غذای پرچرب
A study on the Effects of Lactobacillus fermantum-fermented Milk Consumption on Lipid Patterns of Rats Fed with a High Fat Diet
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><strong><em><span style="font-family:b mitra;">مقدمه:</span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;">هایپرکلسترولمی از</span> <span style="font-family:b mitra;">عوامل</span> <span style="font-family:b mitra;">خطر</span> <span style="font-family:b mitra;">برای </span> <span style="font-family:b mitra;">بیماری­ های قلبی­-عروقی تلقی میگردد. مطالعات</span> <span style="font-family:b mitra;">متعدد</span> <span style="font-family:b mitra;">نشان</span> <span style="font-family:b mitra;">داده ­اند که</span> <span style="font-family:b mitra;">برخی</span> <span style="font-family:b mitra;">از سویه ­های</span> <span style="font-family:b mitra;">لاکتوباسیلوس</span> <span style="font-family:b mitra;">می ­توانند کلسترول را کاهش دهند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات لاکتوباسیلوس فرمانتوم جدا شده از ماست سنتی بر الگوی لیپیدی و وزن بدن رت ­های تغذیه شده با رژیم پر­چرب است.</span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;">مواد و روش­ ها:</span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;">چهل رت نر(20</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">200 گرمی) به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. رت ­های گروه اول، رژیم غذایی نرمال(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">N</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">) و گروه دوم جیره غذایی نرمال همراه با شیر تخمیر یافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم مصرف کردند(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">N-L</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">). گروه سوم غذای پر­چرب به منظور ایجاد هایپرکلسترولمی</span> <span style="font-family:b mitra;">دریافت نمودند(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HF</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">) و گروه چهارم رژیم پر­چرب، با شیر تخمیر­یافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم تغذیه شدند(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HF-L</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">). پس از 8 هفته، وزن بدن و متابولیت­ های لیپیدی رت­ ها اندازه­ گیری گردید.</span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;">یافته ­های پژوهش:</span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;">در رت ­های تغذیه شده با رژیم پر­چرب همراه با شیر تخمیریافته لاکتوباسیلوس فرمانتوم (</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HF-L</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">)، سطوح کلسترول تام، </span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">LDL-C</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"> و تری­ گلیسیرید سرمی به طور معنی­ داری کمتر و سطح</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HDL-C </span></span></span><span style="font-family:b mitra;"> سرمی به طور معنی ­داری بیشتر از گروه تغذیه شده با رژیم پرچرب بدون مکمل پروبیوتیک(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HF</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">) بود(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P<0.05</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">). البته میانــگیــن کلســترول، </span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">LDL-C</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">، تری ­گلیسیرید و</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HDL-C </span></span></span><span style="font-family:b mitra;"> سرمی در میان گروه­ های</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> N </span></span></span><span style="font-family:b mitra;">(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">N, N-L</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">) اختلاف قابل توجهی نداشت. هم چنین، افزایش وزن بدن در گروه</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HF </span></span></span><span style="font-family:b mitra;"> به طور معنی ­داری بیشتر از گروه</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HF-L </span></span></span><span style="font-family:b mitra;"> بود(</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P<0.01</span></span></span><span style="font-family:b mitra;">).</span><br>
<strong><span style="letter-spacing:0pt;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:11.0pt;">بحث و نتیجه ­گیری:</span></span></span></span></strong><span style="letter-spacing:0pt;font-style:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:11.0pt;"> این مطالعه پیشنهاد می ­دهد که مصرف شیر تخمیریافته با لاکتوباسیلوس فرمانتوم، الگوی لیپیدی سرم را از طریق کاهش سطوح کلسترول، تری ­گلیسیرید،</span></span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:0pt;font-style:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">LDL-C </span></span></span></span><span style="letter-spacing:0pt;font-style:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:11.0pt;"> و افزایش میزان </span></span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:0pt;font-style:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HDL-C</span></span></span></span><span style="letter-spacing:0pt;font-style:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:11.0pt;"> در رت بهبود می ­بخشد و در پیشگیری از چاقی ناشی از رژیم پرچرب</span></span></span></span> <span style="letter-spacing:0pt;font-style:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:11.0pt;">نقش دارد.</span></span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:0pt;font-style:normal;"><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span></span></span></p>
<p><em>Introduction:</em> Hypercholesterolemia is a risk factor for cardiovascular diseases. Several studies have shown that some lactobacillus strains can reduce cholesterol. The purpose of this study was to evaluate the effects of Lactobacillus fermentum isolated from the traditional yogurt on body weight and lipid trends in rats fed with a high-fat diet.<br>
<br>
<em>Materials & methods:</em> Forty male rats (200±20 gr) were randomly divided into four groups. Rats in the first group received normal diet (N), the second group consumed normal diet with fermented milk containing L. fermentum (N-L), the third group received a high-fat diet to induce hypercholesterolemia (HF), and the fourth group were fed in a high-fat diet with fermented milk containing L. fermentum (HF-L). After 8 weeks, body weights and lipid metabolisms were measured.<br>
<br>
<em>Findings:</em> In the rats fed with a high-fat diet of fermented milk containing L. fermentum (HF-L), serum total cholesterol, LDL-C, and triglycerides levels were significantly lower than that of the group fed with a high-fat diet without probiotic supplementation (HF), whereas the serum HDL-C level significantly increased (p 0.05). However, mean levels of serum cholesterol, LDL-C, triglycerides, and HDL-C were not markedly different among the N groups (N, N-L). Also, the gain in body weight of the HF group was significantly heavier than that of the HF-L group (p 0.01).<br>
<br>
<em>Discussion & conclusions:</em> This study suggests that consumption of milk fermented by L. fermentum improves serum lipid trends in rats by lowering serum total cholesterol, triglycerides, LDL-C levels, as well as by increasing HDL-C level. It also plays a role in the prevention of obesity induced by a high-fat diet.</p>
لاکتوباسیلوس فرمانتوم, بیماری قلبی-عروقی, غذای پر چرب, کلسترول سرمی
lactobacillus fermentum, cardiovascular diseases, high-fat diet, serum cholesterol
23
33
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3410-1&slc_lang=fa&sid=1
Maryam
Parhamfar
مریم
پرهام فر
mary_parhamfar@yahoo.com
9600319475328460038975
9600319475328460038975
Yes
Dept of Biology, Faculty of Sciences, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
Mouj
Khaleghi
موج
خالقی
mjkhaleghi@yahoo.com
9600319475328460038976
9600319475328460038976
No
Dept of Biotechnology, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
Shohreh
Fahimi Rad
شهره
فهیمی راد
sh_fahimirad@yahoo.com
9600319475328460038977
9600319475328460038977
No
Dept of Biotechnology, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
پگروه بیوتکنولوژی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
Maryam
Moazemi Godarzi
مریم
معظمی گودرزی
maryam goodarzi1393@gmail.com
9600319475328460038978
9600319475328460038978
No
Dept of Biotechnology, Faculty of Medicine, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran
گروه بیوتکنولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران