1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، mary_parhamfar@yahoo.com 2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران 3- پگروه بیوتکنولوژی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران 4- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
چکیده: (5505 مشاهده)
مقدمه:هایپرکلسترولمی ازعواملخطربرای بیماری های قلبی-عروقی تلقی میگردد. مطالعاتمتعددنشانداده اند کهبرخیاز سویه هایلاکتوباسیلوسمی توانند کلسترول را کاهش دهند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات لاکتوباسیلوس فرمانتوم جدا شده از ماست سنتی بر الگوی لیپیدی و وزن بدن رت های تغذیه شده با رژیم پرچرب است. مواد و روش ها:چهل رت نر(20±200 گرمی) به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. رت های گروه اول، رژیم غذایی نرمال(N) و گروه دوم جیره غذایی نرمال همراه با شیر تخمیر یافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم مصرف کردند(N-L). گروه سوم غذای پرچرب به منظور ایجاد هایپرکلسترولمیدریافت نمودند(HF) و گروه چهارم رژیم پرچرب، با شیر تخمیریافته حاوی لاکتوباسیلوس فرمانتوم تغذیه شدند(HF-L). پس از 8 هفته، وزن بدن و متابولیت های لیپیدی رت ها اندازه گیری گردید. یافته های پژوهش:در رت های تغذیه شده با رژیم پرچرب همراه با شیر تخمیریافته لاکتوباسیلوس فرمانتوم (HF-L)، سطوح کلسترول تام، LDL-C و تری گلیسیرید سرمی به طور معنی داری کمتر و سطحHDL-C سرمی به طور معنی داری بیشتر از گروه تغذیه شده با رژیم پرچرب بدون مکمل پروبیوتیک(HF) بود(P<0.05). البته میانــگیــن کلســترول، LDL-C، تری گلیسیرید وHDL-C سرمی در میان گروه های N (N, N-L) اختلاف قابل توجهی نداشت. هم چنین، افزایش وزن بدن در گروهHF به طور معنی داری بیشتر از گروهHF-L بود(P<0.01). بحث و نتیجه گیری: این مطالعه پیشنهاد می دهد که مصرف شیر تخمیریافته با لاکتوباسیلوس فرمانتوم، الگوی لیپیدی سرم را از طریق کاهش سطوح کلسترول، تری گلیسیرید،LDL-C و افزایش میزان HDL-C در رت بهبود می بخشد و در پیشگیری از چاقی ناشی از رژیم پرچربنقش دارد.
Parhamfar M, Khaleghi M, Fahimi Rad S, Moazemi Godarzi M. A study on the Effects of Lactobacillus fermantum-fermented Milk Consumption on Lipid Patterns of Rats Fed with a High Fat Diet
. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :23-33 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-3782-fa.html
پرهام فر مریم، خالقی موج، فهیمی راد شهره، معظمی گودرزی مریم. مطالعه تاثیر مصرف شیر تخمیر شده با لاکتوباسیلوس فرمانتوم بر الگوی لیپیدی رت های تغذیه شده با غذای پرچرب
. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (1) :23-33