اسماعیل فتاحی* 1، فاطمه مدانلو2 ، جعفر امانی3 ، عسکری احمدپور2
1- گروه زیست شناسی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران ، esmail_fattahy@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
3- مرکز تحقیقات میکروبیولوژی کاربردی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج)، تهران، ایران

مقدمه: اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک(ETEC) از مهم ترین عوامل اسهال حاد باکتریایی در سراسر جهان می باشد. با اتصال ETEC به مخاط روده و تولید انتروتوکسین های حساس به حرارت(LT) و مقاوم به حرارت(ST) باعث بیماری در انسان به ویژه در کودکان می شود. این مطالعه به منظور تشخیص توکسین LT و ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری ETEC انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 90 نمونه مدفوع اسهالی از کودکان زیر 5 سال جهت جداسازی اشریشیاکلی جمع آوری شد. در ابتدا سویه های اشریشیاکلی با استفاده از تست های بیوشیمیایی جداسازی و میزان شیوع سویه ETEC و حضور ژن LT با استفاده از تکنیک PCR بررسی و سپس مقاومت آنتی بیوتیکی این سویه ها با روش انتشار دیسک مورد مطالعه قرار گرفت.
یافته های پژوهش: از 50 جدایه اشریشیاکلی، 4 سویه(8 درصد) حاوی ژن توکسین LT بودند. تمام سویه های ETEC حاوی ژن LT نسبت به آنتی بیوتیک های کوتریماکسازول، سفکسیم و جنتامایسین(4 سویه) مقاومت نشان دادند. هم چنین این سویه ها نسبت به سفتریاکسون (100 درصد)، ایمیپنم(100 درصد)، تریمتوپریم، سولفامتاکسازول، سیپروفلوکسازین، نالیدیکسیک اسید(75 درصد)، نیتروفورانتوئین، تتراسایکلین، آمیکاسین(50  درصد) و به دیسک های آمپی سیلین و سفالوتین(25 درصد) حساسیت نشان دادند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که سویه ETEC در این منطقه از میزان شیوع گسترده ای برخوردار بوده اند. بنا بر این به کارگیری روش تشخیصی سریع و دقیق ملکولی PCR و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی می تواند بار عفونت های اسهالی را کم و به ارتقای سلامت کمک و از مرگ و میر کودکان جلوگیری نماید.

واژه‌های کلیدی: اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک، اسهال، مقاومت آنتی بیوتیکی، PCR
دریافت: 1395/4/22 | پذیرش: 1395/7/13 | انتشار: 1397/3/1

Fattahi E, Modanlou F, Amani J, Ahmadpour A. Detection of Heat-labile Toxin and Evaluation of Antibiotic Resistance in Enterotoxigenic Escherichia Coli Isolated from Samples of Diarrhea in Children below 5 Years Old in Sari . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (1) :164-175

فتاحی اسماعیل، مدانلو فاطمه، امانی جعفر، احمدپور عسکری. تشخیص توکسین حساس به حرارت و ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک جدا شده از نمونه های اسهال کودکان زیر 5 سال در شهر ساری. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (1) :164-175