:: دوره 20، شماره 5 - ( ویژه نامه زمستان 91 1391 ) ::
سعید حیدری کشل* 1، مصطفی رضایی طاویرانی ، مریم ابراهیمی ، مسعود سلیمانی ، رضا روز افزون ، سعید کاویانی ، غلامرضا بهروزی ، شهرام محمد پور ، اردشیر معیری
1- ، saeed_heidari@spu.ir
مقدمه: از سلولهای فیبروبلاستی جنینی موش (MEFs) برای حمایت از رشد سلولهای بنیادی جنینی موشی (mESCs) و یا سلولهای بنیادی جنینی انسانی (hESCs) استفاده می شود. تکثیر پیوسته وپی درپی سلولهای mESCبطور معمول توسط هم کشتی این سلولها با MEFبدست می آید. سلولهای MEFبعنوان یک لایه پشتیبان برای سلولهای mESC عمل می کنند. احتمال انتقال رتروویروسها و دیگر پاتوژنها در اثر همجواری سلولهای MEF(که منشاء موشی دارند) با سلولهای ESوجود دارد. مواد و روشها: سلولهای سوماتیک نامحدود، مشتق شده ازخون بند ناف انسانussc) ) ازاهداکنندگان متعددی بدست آمد. از این سلولها بعنوان لایه پشتیبان جهت حمایت از رشد سلول C4 mESCمورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش: کلونی های سلولهای mESC که برروی hUSSCغیر فعال شده کشت یافته بودند در طی 30 روز کشت پی درپی بیش از 600 برابر تکثیر یافتند (درطی 10 پاساژ) در سلولهای mESC گسترش یافته برروی hUSSC، مشاهده گردید که مورفولوژی این سلولها و مارکرهای مولکولی ویژه سلولهای mESC تمایز نیافته، همگی همانند سلولهای mESCهستند که برروی MEF گسترش یافته است. این سلولها از نظر فاکتورهای رونویسی همچون OCT4،nanog و همچنین آنزیم تلومراز وLIFR , LIF , Brachyury , B2m , BMP4 , Rex1 مثبت بودند. بحث و نتیجه گیری: سلولهای mESCکشت داده شده برروی hUSSCدارای پتانسیل تمایزی جهت تمایز به هر 3 لایه زاینده سلولی (آندودرم، مزودرم، اکتودرم) می باشند ودارای کاریوتایپ دیپلوئید طبیعی نیز هستند. انجام مطالعات بیشتر برروی hUSSCشاید منجر به توسعه و بهبود روشهای کلینیکی برای گسترش سلولهای hESC در سلول درمانی نوین گردد.
واژه‌های کلیدی: سلولهای بنیادی جنینی، خون بند ناف، لایه تغذیه کننده، کاریوتایپ
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی پزشکی
دریافت: 1391/12/28 | پذیرش: 1392/2/23 | انتشار: 1392/2/23

haydari kashl S, rezaee tavirani M, ebrahimi M, solaimani M, roozafzoon R, kaviani S, et al . Ability of conservation embryonic stem cells, umbilical cord blood mesenchymal stem cells as a feeder layer. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 20 (5) :234-242