بررسی نمای گلیوم های مغزی و تومورهای متاستاتیک مغز در توموگرافی کامپیوتری
علیرضا خاتمی*
چکیده مقدمه: گلیوم ها و متاستازهای مغـزی بزرگتـرین گـروه ضایعات نئوپلاستیک مغزی را تشکیل می دهند که شباهتهایی در مشخصات تصویرنگاری سن بروز و تظاهرات کلینیکی دارند. هدف از این مطالعه بررسی نمای تصویـری این دو گروه از تـومورها در مرکز استریوتاکسی بیمـارستان شهدای تجریش بوده است. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی کور و گذشته نگر، 139 پرونده از بیماران مبتلا به طیفی از بیماریها مانند گلیوم مغزی، متاستاز مغز، ضایعات عفونی مثل آبسه و لنفوم مورد بررسی قرار گرفت و تصاویرCT–Scan این بیماران بررسی و اطلاعات آنها براساس تعداد ضایعه، اندازه، موقعیت، دانسیته، توزیع ضایعه و پیشرفت ضایعه بعد از تزریق کنتراست وریدی، جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش: در پرونده های مورد بررسی، نتایج بیانگر آن بود که 3/45 درصد ضایعات مشاهده شده گلیوم مغزی، 7/18درصد متاستاز مغزی، 5/21 درصد لنفوم اولیه و 10درصد آبسه مغزی بوده است. همچنین شباهتهای زیادی میان گلیومها و متاستازهای مغزی دیده شد. متاستازها تمایل بیشتری برای درگیری جانکشن ماده سفید و خاکستری داشتند و تعداد ضایعات متعدد در CT–Scan بیش از آنکه به نفع گلیومها باشد، در آبسه ها، متاستازهای مغزی و لنفوم اولیه دیده شد و در CT–Scan با کنتراست وریدی، نمای پیشرفت حلقه ای در تعداد زیادی از گلیومها و متاستازهای مغزی مشاهده شد. بحث و نتیجه گیری: تصویربرداری بایستی با سایر مدالیته ها نظیر یافته های کلینیکی و آزمایشگاهی همراه باشد تا به تشخیص دقیق تر کمک نماید. هرچند که تشخیص دقیق تنها با مطالعه نمونه بافتی(پاتولوژیک) ممکن خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: گلیوم مغزی، تومورهای متاستاتیک مغز، توموگرافی کامپیوتری، آستروسیتوما
دریافت: 1387/11/30 | پذیرش: 1394/1/31 | انتشار: 1394/1/31

A study on Brain Gliomas and Metastatases to Brain in Computerized Tomography. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2008; 16 (3) :1-11

خاتمی علیرضا. بررسی نمای گلیوم های مغزی و تومورهای متاستاتیک مغز در توموگرافی کامپیوتری. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1387; 16 (3) :1-11