[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: صفحه اصلي :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
نمایه ها::
برای نویسندگان::
هزینه چاپ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سیاست های نشریه ::
بیانیه اخلاقی::
ثبت شکایت::
::
Citation Indices from GS

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations68614095
h-index2822
i10-index20599
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: دوره 29، شماره 1 - ( 1-1400 ) ::
جلد 29 شماره 1 صفحات 78-65 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فیتوشیمیایی مقایسۀ توان آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی عصارۀ حلال‌های گوناگون بذر کتان (Linum usitatissimum L.) و بیوسنتز نانوذرات نقره و طلا با استفاده از عصارۀ آن
رویا میرزاجانی* 1، مریم کلاهی2 ، فاطمه گرجیان3
1- گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، rmirzajani@scu.ac.ir
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3- گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (2683 مشاهده)

مقدمه: کتان (Linum usitatissimum L.) گیاهی از خانوادۀ Linaceae است که در محصولات بهداشتی، غذایی و صنعتی استفاده می‌شود. از ترکیبات دارای فعالیت زیستی که در بذر کتان یافت می‌شود، می‌توان به لینولنیک‌اسید، لینولئیک‌اسید، لیگنان، پپتید‌های حلقوی، پلی‌ساکاریدها، آلکالوئیدها و سیانوژنیک گلیکوزیدها اشاره کرد. تحقیقات اخیر بیانگر آن است که دانه‌های بذر کتان سبب کاهش کلسترول، تثبیت قند خون، جلوگیری از پوکی استخوان، کمک به کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان می‌شوند. هدف از انجام این تحقیق بررسی فیتوشیمیایی، توان آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی عصارۀ حلال‌های مختلف بذر کتان و بیوسنتز نانوذرات نقره و طلا با استفاده از این عصاره است.

مواد و روش‌ها: برای بررسی توان آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی بذر کتان، عصارۀ بذر کتان با استفاده از سه حلال مختلف اتیل‌استات، دی‌کلرومتان و نرمال‌هگزان، با روش سوکسله استخراج شد. برای شناسایی ترکیبات شیمیایی عصاره، از آزمون‌های فیتوشیمیایی استفاده گردید. در ادامه، برای سنتز نانوذرات طلا و نقره، به ترتیب از نمک‌های.3H2O ،HAuCl4، AgNO3 و عصارۀ دی‌کلرومتان بهره گرفته شد. برای مشخصه‌یابی نانوذرات سنتزشده، از تکنیک‌های گوناگونی ازجمله اسپکتروفتومتری فرابنفش- مرئی (UV-Vis) استفاده گردید؛ همچنین از میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM)  و تکنیک آنالیز اندازۀ نانوذرات، برای بررسی شکل، اندازه و تعیین میزان توزیع نانوذرات استفاده شد.
یافته‌های پژوهش: پس از استخراج عصاره‌های مختلف بذر کتان، برای شناسایی کیفی متابولیت‌های ثانویۀ موجود در عصاره، از آزمون‌های فیتوشیمیایی مختلف و معرف‌های گوناگون استفاده گردید. نتایج بیانگر حضور فلاونوئیدها، آلکالوئید و استروئید و حضور نداشتن تانن‌ و ساپونین بود. بیشترین و کمترین مقدار ترکیبات فنلی، به ترتیب مربوط به عصارۀ دی‌کلرومتان و ان- هگزان بذر کتان بود. بالاترین خاصیت آنتی‌اکسیدانی برای عصارۀ استخراج‌شده از بذر کتان با استفاده از حلال دی‌کلرومتان به دست آمد. پس از سنتز نانوذرات طلا و نقره، رنگ محلول‌های کلوئیدی نانوذرات تهیه‌شده، به ترتیب بنفش و زرد شد. طیف‌های جذبی حاصل از محلول‌های نانوذرات طلا و نقره، طول موج‌های ماکزیمم به ترتیب 525 و 420 نانومتر را نشان دادند که خود بیانگر طول موج مشخص برای این نانوذرات هستند. مطالعات میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان داد که نانوذرات طلا و نقره سنتزشده، شکل کروی با توزیع یکنواخت و قطرهای میانگین، به ترتیب 40 و 90 نانومتر دارند.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست‌آمده به‌وضوح نشان داد که استفاده از حلال‌های گوناگون، بر میزان استخراج محتوی فنلی کل تأثیر داشته است؛ همچنین ارتباط مستقیمی میان میزان فنل کل و نتایج به‌دست‌آمده از سنجش توان آنتی‌اکسیدانی موجود در عصاره‌ها دیده شد. نانوذرات طلا و نقره نیز با کمک عصارۀ حاصل از بذر کتان، به‌سادگی تهیه شدند.
واژه‌های کلیدی: بذر کـــتان، نانوذرات طلا، نانوذرات نقره، نـــــانوفناوری، عــــــصاره، آنتی‌اکسیدان طبیعی، Linum usitatissimum L.
متن کامل [PDF 784 kb]   (1110 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیمی مواد خوراکی
دریافت: 1399/4/30 | پذیرش: 1399/10/3 | انتشار: 1400/1/10
فهرست منابع
1. Schewe LC, Sawhney VK, Davis AR. Ontogeny of floral organs in flax Linum usitatissimum Linaceae. ‎Am J Bot 2011; 98: 1077-85. doi.10.3732/ajb.1000431.
2. Allaby RG, Peterson GW, Merriwether DA, Fu YB. Evidence of the domestication history of flax Linum usitatissimum L. from genetic diversity of the sad2 locus. Theor Appl Gen2005; 112: 58-65. doi.10.1007/s00122-005-0112-2.
3. Shim YY, Gui B, Arnison PG, Wang Y, Reaney MJT. Flaxseed Linum usitatissimum L. bioactive compounds and peptide nomenclature a review. Trends Food Sci Tech 2014; 38: 5-20. doi.10.1016/j.tifs.2014.03.011.
4. Cunnane SC, Ganguli S, Menard C, Liede AC, Hamadeh M J, Chen ZY, et al. High α-linolenic acid flaxseed Linum usitatissimum some nutritional properties in humans. Br J Nutr 2007; 69: 443-53. doi.10.1079/bjn19930046.
5. Toure A, Xu X. Flaxseed Lignans source biosynthesis metabolism, antioxidant activity bio-active components and health benefits. Comp Rev Food Sci F 2010; 9: 261-9. doi.10.1111/j.1541-4337.2009.00105.x.
6. Chandran SP, Chaudhary M, Pasricha R, Ahmad A, Sastry M. Synthesis of gold nanotriangles and silver nanoparticles using aloevera plant extract. Biotechnol Prog 2006; 22: 577-83. doi.10.1021/bp0501423.
7. Kumar V, Yadav SK. Plant mediated synthesis of silver and gold nanoparticles and their applications. J Chem Technol Biotechnol 2009; 84: 151-7.doi.10.1002/jctb.2023.
8. Brewer MS. Natural antioxidants sources, compounds mechanisms of action and potential applications. Comp Rev 2011; 10: 221-7. doi.10.1111/j.1541-4337.2011.00156.x.
9. Gajjar P, Pettee B, Britt DW, Huang W, Johnson WP, Anderson A J. Antimicrobial activities of commercial nanoparticles against an environmental soil microbe pseudomonas putida KT 2440. J Biol Eng 2009; 3: 1-13. doi.10.1186/1754-1611-3-9.
10. Abdelhameed E-SS, Bazaid SA, Salman MS. Characterization of the phytochemical constituents of taif rose and its antioxidant and anticancer activities. Biomed Res Int 2013; 1-13. doi.10.1155/2013/345465.
11. Anwar F, Przybylski R. Effect of solvents extraction on total phenolics and antioxidant activity of extracts from flaxseed Linum usitatissimum. Acta Sci Pol Technol Ali 2012; 11: 293-01.
12. Yaqoob N, Bhatti I, Bhatti H, Jamil A. Antioxidant potential of extracts from selected flaxseed cultivars Linum usitatissimum. Res J Appl Sci Eng Technol 2015; 10: 968-79. doi.10.19026/rjaset.10.1863.
13. Smitha SL, Philip D, Gopchandran KG. Green synthesis of gold nanoparticles using cinnamomum zeylanicum leaf broth. Spec Acta Mol Biomol Spec 2009; 74: 735-9. doi.10.1016/j.saa.2009.08.007.
14. Aragao AP, Oliveira TM, Quelemes PV, Perfeito MLG, Araujo MC, Santiago JDAS, et al. Green synthesis of silver nanoparticles using the seaweed gracilaria birdiae and their antibacterial activity. Arab J Chem 2019; 12: 4182-88. doi.10.1016/j.arabjc.2016.04.014.
15. Archana AS, Deepak MK. Synthesis of silver nanoparticles using flaxseed hydroalcoholic extract and its antimicrobial activity. Curr Biotechnol 2013; 2: 62-6. doi. 10.2174/22115501113029990007.
16. Bakar F, G. Caglayan M, Onur F, Nebioglu S, M. Palabiyik I. Gold nanoparticle-lignan complexes inhibited MCF7 cell proliferation in vitro a novel conjugation for cancer therapy. Ant Age Med Chem 2015; 15: 336-44. doi.10. 2174/1871520614666141202144152.
17. Kajla P, Sharma A, Sood DR. Flaxseed a potential functional food source. J Food Sci Tech 2015; 52: 1857-71. doi.10.1007/s13197-014-1293-y.
18. Rajesha J, Murthy KN, Kumar MK, Madhusudhan B, Ravishankar GA. Antioxidant potentials of flaxseed by in vivo model. J Agri Food Chem 2006 31; 54: 3794-99. doi.10.1021/jf053048a.
19. Ilokiassanga SB, Lewis LM, Espinoza CL, Salido AA, Angulo D, Pino J. Solvent effects on phytochemical constituent profiles and antioxidant activities, using four different extraction formulations for analysis of bucida buceras L. and phoradendron californicum. BMC Res Not2015; 8:1-14. doi.10.1186/s13104-015-1388-1.
20. Ngo TV, Scarlett CJ, Bowyer MC, Ngo PD, Vuong QV. Impact of different extraction solvents on bioactive compounds and antioxidant capacity from the root of salacia chinensis L. J Food Qual 2017; 2:123-8. doi.10.1155/2017/9305047.
21. Kaneda T, Yoshida H, Nakajima Y, Toishi M, Nugroho AE, Morita H. Cyclolinopeptides cyclic peptides from flaxseed with osteoclast differentiation inhibitory activity. Bioorg Med Chem Let 2016; 26: 1760-61. doi.10.1016/j.bmcl.2016.02.040.
22. Mohamedfeky F, Sherbiny I, Gmal Fedawy M, Abdelmogib M. Phytochemical studies on linum usitatissimum seeds and the nanoformulation of the bioactive butanol extract. In J Sci Eng Appl 2016; 5: 76-91. doi.10.7753/IJSE.1006.
23. Bekal M, Kumari S, Sharmila KP. Preliminary phytochemical screening of flax seed and assesment of its in vitro antioxidant activity. World J Pharm Pharm Sci 2015; 4: 952-58. doi.10.1186/1472-6882-10-21.
24. Zanwar AA, Hegde MV, Bodhankar SL. Cardioprotective activity of flax lignan concentrate extracted from seeds of Linum usitatissimum in isoprenalin induced myocardial necrosis in Rats. IntToxicol 2011; 4: 90-7. doi.10.2478/v10102-011-0016-8.
25. Wang H, Wang J, Qiu C, Ye Y, Guo X, Chen G, et al. Comparison of phytochemical profiles and health benefits in fiber and oil flaxseeds Linum usitatissimum. Food Chem 2017; 214: 227-33. doi.10.1016/j.foodchem.2016.07.075.
26. Shim YY, Gui B, Wang Y, JT. Reaney M. Flaxseed Linum usitatissimumL. oil processing and selected products a review. Tends Food Sci Tech J 2015; 43: 162-77. doi.
27. 1016/j.tifs.2015.03.001.
28. Qiu SX, Lu ZZ, Luyengi L, Lee SK, Pezzuto JM, Farnsworth NR, et al. Isolation and characterization of flaxseed Linum usitatissimum. Cons Pharm Biol 1999; 37: 1-7. doi.10.1076/phbi.37.1.1.632010.
29. Karamian R, Kamalnejad J. [Green synthesis of silver nanoparticles using aqueous seed extract of cuminum cyminum L. and evaluation of their biological activities]. J Ilam Uni Med Sci. 2019; 26: 128-41. (Persian) doi.10.29252/sjimu.26.5.128.
30. Mehrzadeh M, Valizadeh J, Ghasemi A. Characterization of effective parameters on the synthesized gold nanoparticles and investigating their antimicrobial activities using aqueous extract of hibiscus sabdariffa L. J Med Plant 2018; 16:107-22.
31. Azizianshermeh O, Valizadeh J, Noroozifar M, Qasemi A. [Investigating the antimicrobial activities of silver nanoparticles biosynthesized by aqueous extract of sambucus ebulus L.]. J Ilam Uni Med Sci 2016; 24: 92-107. (Persian) doi.10.18869/acadpub.sjimu.24.5.92.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: 123



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirzajani R, Kolahi M, Gorgian F. Phytochemical Study and Comparison of Antioxidant Potential and Phenolic Content of Different Solvent Extract of Flaxseed (Linum usitatissimum L.) and Biosynthesis of Gold and Silver Nanoparticles using its Extract. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2021; 29 (1) :65-78
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-6678-fa.html

میرزاجانی رویا، کلاهی مریم، گرجیان فاطمه. بررسی فیتوشیمیایی مقایسۀ توان آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی عصارۀ حلال‌های گوناگون بذر کتان (Linum usitatissimum L.) و بیوسنتز نانوذرات نقره و طلا با استفاده از عصارۀ آن. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1400; 29 (1) :65-78

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-6678-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 1 - ( 1-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام Journal of Ilam University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.16 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4671