:: دوره 21، شماره 3 - ( مرداد ماه 1392 ) ::
غلامرضا مولوی* 1، حمید حسن پور2 ، مهدی محب علی ، هما حجاران ، ایرج موبدی ، فریده شهبازی ، سلما تیموری
1- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، molavig@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (12033 مشاهده)
چکیده زمینه وهدف: مهمترین تاثیر جوندگان توانایی آنها در انتقال بسیاری از بیماری ها به انسان است که مخزن بسیاری از بیماریهای زئونوز می باشند . مواد و روش کار : دراین مطالعه تعداد 108قطعه رات، راتوس راتوس و راتوس نروژیکوس بوسیله تله زنده گیر از پاییز 1389 تا تابستان 1390 از مناطق مختلف شهرهای دزفول واندیمشک صید شدند .رات ها بعد از صیدکالبد گشایی شده و انگل های کرمی آنها جدا و با استفاده از روش های کلاسیک انگل شناسی تشخیص داده شدند. یافته ها : از مجموع 108 قطعه رات ، 38رات (1/35%) آلوده به کرم های انگلی بودند و در 6 مورد ،آلودگی مخلوط همراه با کرم های دیگر مشاهده شد.گونه های کرمی تشخیص داده شده شامل تریکوزوموئیدس کراسی کود(8/13%)، هایمنولپیس دایمینوتا(1/10%) ، سیستی سرکوس فاسیولاریس(4/7%) ، ریکتولاریا راتی(7/2%)، مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس( 7/2%) ، هایمنولپیس نانا( 8/1%)، نیپواسترنژیلوس برزیلینسیس(8/1%) می باشند. بحث و نتیجه گیری: نتایج بدست آمده گویای حضور هیمنولپیس نانا ، هیمنولپیس دایمینوتا ، مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس ،ریکتولاریا راتی و سیستی سرکوس فاسیولاریس به عنوان انگل های کرمی زئونوز است که بر اساس یافته های موجود در مقالات مروری انگل شناسی دنیا سابقه آلودگی در انسان را دارند.مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس و هیمنولوپیس دایمینوتا که در این فهرست دیده میشود برای انتقال به میزبان نهایی از جمله انسان نیازمند میزبان واسط بندپا نظیر سوسک های آفت غلات، تریبولیوم کاستانئوم، هستند .این ویژگی لزوم اهمیت بیشتر نظارت بر انبار های مواد غذایی را نشان میدهد .
واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی : رات ها، کرم های انگلی زئونوز، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی پزشکی
دریافت: 1391/3/21 | پذیرش: 1392/7/2 | انتشار: 1392/7/2

Molavi G, Hasanpour H, moheb ali M, hajaran H, moabedi I, shahbazi F et al . Study on the zoonotic helminths in urban rats of northern Khuzestan province, Iran, in 2010-11 . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 21 (3) :46-52