چکیده
مقدمه: با وجود اینکه چند سال از ورود ماده محرک شیشه به کشور نمی گذرد ولی در حال حاضر مصرف آن به شدت در بین جوانان در حال افزایش است. ترکیب اصلی شیشه، مت آمفتامین می باشد. شیشه به عنوان یک ماده محرک صنعتی و هروئین به عنوان یک ماده مخدر سنتی علاوه بر سیستم عصبی، دارای اثرات سمی روی سیستم قلبی عروقی نیز می باشند.
از آنجایی که تا کنون به صورت مقایسه ای اثرات این دو ترکیب محرک صنعتی و مخدر سنتی روی شمارش سلولی و میزان چربی های های خون بررسی نشده است لذا در مطالعه حاضر عوامل نام برده مورد بررسی قرار گرفتند.
مواد و روش ها: رت های نر به مدت 15 روز، شیشه و هروئین را با دوز mg/kg10 به شیوه ی درون صفاقی دریافت نموده و پس از 15 روز، خون از قلب جانوران گرفته شده و پارامترهای مورد نظر مورد سنجش قرار گرفتند.تجزیه و تحلیل آماری و مقایسه میانگین ها با استفاده از نرم افزار این استد و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
یافته های پژوهش: ارائه شیشه سبب کاهش تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید، میزان هماتوکریت و هموگلوبین گردید (P<0.05). هروئین نیز سبب کاهش میزان هموگلوبین گردید (P<0.05). در این مطالعه میزان کلسترول، تری گلیسرید و HDL و LDL در گروه های دریافت کننده شیشه و هروئین نسبت به گروه کنترل، تغییر معنی داری نشان نداد. ولی میزان LDL در گروه دریافت کننده هروئین نسبت به گروه شیشه کاهش معنی داری را نشان داد (P<0.05).
بحث و نتیجه گیری: نتایج این پژوهش برای اولین بار نشان می دهد که مواد محرک روان گردان بیشتر از مواد مخدر سنتی روی عوامل خونی تاثیر گذار بوده و در مدت زمان کوتاه تری قادرند سبب ایجاد مشکلات قلبی عروقی، کم خونی، تضعیف سیستم ایمنی و در نهایت تسهیل ابتلاء افراد معتاد به بیماری های عفونی گردند.
حاتمی حمیرا، محسنی صفر، شیخ زاده فرزام، نجاتی فرانک. بررسی مقایسه ای اثرات تزریق درون صفاقی هروئین و شیشه بر یک سری از پارامتر های خونی و سرمی در موش صحرائی نر. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1392; 21 (2) :60-67