1- گروه زیست شناسی جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، h.hatami@tabrizu.ac.ir 2- گروه زیست شناسی جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (4143 مشاهده)
مقدمه:بیماریپارکینسونازشایعترینبیماریهاینورودژنراتیومغزمیباشد.باتوجه بهاثراتآنتیاکسیدانیقویعصارهزعفراندر حذفرادیکالهایآزاد،اینمطالعهبهمنظور بررسیاثراتمحافظتیعصارهزعفرانبرکاهشاسترساکسیداتیودررتهایپارکینسونی پیشتیمارباعصارهزعفرانانجامشد. مواد و روش ها:دراینمطالعهتجربی،تعداد35سررتنرباوزنتقریبی50±250 گرم به صورتتصادفیدر5گروهشامل: کنترل،شاهد (دریافت کنندهسالین+اسیدآسکوربیک)،پارکینسونی(تزریق6-هیدروکسی دوپامین) و 2گروهپارکینسونی+پیشتیمارعصارهزعفران(5 میکروگرم/رت و 10 میکروگرم/رت، به مدت 5 روز) مورد مطالعه قرار گرفتند. ایجادمدلپارکینسونیبا تزریقداخلمغزی 6-هیدروکسیدوپامین 5/2میکروگرمبرمیکرولیتر)صورتگرفت. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی کل(FRAP)، سطوح مالون دی آلدئید(MDA)، میزانفعالیتآنزیمسوپرکسیددیسموتاز(SOD)وگلوتاتیونپروکسیداز(GPX) درمغزمیانیبااستفادهاز کیتمخصوصاندازهگیریشد. یافتههای پژوهش:میزان FRAP بین گروه کنترل، گروه های دریافت کننده زعفران و گروه پارکینسونی تفاوت معنی داری را نشان داد(P<0.01). عصارهزعفرانبهطورمعنیداریتولیدمالوندیآلدئیدراکاهشداد(P<0.01) و میزانفعالیتآنزیمسوپرکسیددیسموتاز وگلوتاتیون پروکسیدازرادرمغزمیانیبهطورمعنیداریافزایشداد(P<0.05). بحث و نتیجهگیری:به نظرمیرسدبخشیازاثرحفاظتیعصارهزعفراندربرابرسم-6 هیدروکسی دوپامینازطریقافزایشظرفیتآنزیمهایآنتیاکسیدانوکاهشتولیدرادیکالهایآزاد انجاممیگیرد.
Hatami H, Dehghan G, Alavi F. The Protective Effects of Saffron Extract "Crocus sativus'' on Oxidative Stress Reduction in Male Rats
with Parkinson’s Disease
. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 27 (2) :148-158 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-4615-fa.html
حاتمی حمیرا، دهقان غلامرضا، علوی فرشته. اثرات حفاظتی عصاره زعفران«Crocus Sativus» بر کاهش استرس
اکسیداتیو طی بیماری پارکینسون در رت های نر
. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1398; 27 (2) :148-158