بابک فرزاد1 ، نبی شمسایی2 ، حمید رجبی3 ، رضا قراخانلو4 ، سید بهنام الدین جامعی* 5
1- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
3- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
4- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
5- گروه علوم پایه، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، jameie.sb@iums.ac.ir
مقدمه: آیریسین مایوکاینی است که به نظر می ­رسد پلی میان تعامل بین عضله اسکلتی و دیگر بافت ­ها ­باشد. هم ‌زمانی حضور آیریسین و آنزیم گلوتامات دکربوکسیلاز در سلول­ های پورکینژ مخچه و نقش این آنزیم در تبدیل میانجی عصبی تحریکی گلوتامات به میانجی عصبی مهاری گابا موجب گردید تا در پژوهش حاضر، نقش احتمالی آیریسین در فرآیند درد مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش ­ها: 40 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار(دامنه وزنی 20±180 گرم) به 5 گروه تقسیم شدند: 1) گروه القای نوروپاتی با مدل CCI و تمرین شنا(CCIST2)؛ 2) گروه القای نوروپاتی با مدل CCI بدون تمرین شنا(CCI)؛ 3) گروه سالم با تمرین شنا(ST2)؛ 4) گروه کنترل سالم بدون تمرین شنا و 5) گروه شم جراحی CCI (Sham). گروه­ های CCIST2 و CCI متحمل آسیب عصبی محیطی به وسیله­ زدن چهار گره شل بر روی عصب سیاتیک شدند. پروتکل تمرینی شنا شامل 2 هفته(5 روز در هفته به مدت 30 تا 60 دقیقه) بود. بیان پروتئین آیریسین از قطعه­ L4 تا L6 نخاعی به وسیله­ تکنیک وسترن بلاتینگ مورد سنجش قرار گرفت.
یافته ­های پژوهش: میزان بیان آیریسین در گروه­ های تمرینی CCIST2 (P=0.039) و ST2 (P=0.016) از گروه CCI کمتر بود. ولی هیچ اختلاف معناداری بین دو گروه تمرینی وجود نداشت.
بحث و نتیجه­ گیری: چنان چه نقشی مشابه با آن چه که در بافت چربی روی می­دهد را در سیستم عصبی برای آیریسین متصور شویم، کمتر بودن میزان آیریسین در گروه‌ های تمرینی از این جهت که نیاز کمتری برای کاهش تولید ATP به عنوان یک میانجی عصبی تحریکی در نخاع بوده است را می­ توان توجیه کرد.

واژه‌های کلیدی: آیریسین، تمرین شنا، درد نوروپاتی، آسیب عصب محیطی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تربیت بدنی
دریافت: 1396/7/25 | پذیرش: 1396/9/4 | انتشار: 1397/8/24

Farzad B, Shamsaei N, Rajabi H, Gharakhanlou R, Jameie S B. Effect of Two-Week Swimming Training on the Expression of Irisin Protein in Lumbar Spine of Rats with Neuropathic Pain . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (4) :166-174