منیره خردادمهر*
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دام پزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، khordadmehr@tabrizu.ac.ir
مقدمه: نئوسپورا کانینوم یک تک یاخته داخل سلولی و عامل بیماریزای مهم در گاو و سگ می باشد. در مطالعه حاضر، تاکی زوئیت های نئوسپورا کانینوم در سل لاین معلق ماکروفاژ موش(J774 A.1) کشت داده شدند و با سل لاین چسبنده Vero، مقایسه شدند.
مواد و روش ها: روزانه میانگین تعداد تکی زوئیت های رها شده از هر سلول ثبت شد. پس از مشاهده تکثیر اولیه انگل، تفاوت حدت تکی زوئیت های تکثیر شده، بعد از چند پاساژ متوالی، در تخم مرغ جنین دار مورد بررسی قرار گرفت. روزانه میزان تلفات در هر گروه ثبت و از مغز، قلب و کبد آن ها جهت مطالعات هیستوپاتولوژی نمونه برداری انجام شد.
یافته های پژوهش: میزان تلفات در جنین های تلقیح شده به وسیله تکی زوئیت های به دست آمده از سل لاین Vero و ماکروفاژ موش، به ترتیب 100 و 10 درصد بود که این مرگ و میر، وابسته به دوز تلقیح بود. در مطالعات میکروسکوپی، در بافت کبد و قلب جنین های تلقیح شده با تکی زوئیت های به دست آمده از ماکروفاژهای موش، هپاتیت و میوکاردیت خفیف تری مشاهده شد.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که کشت نئوسپورا کنینوم در ماکروفاژهای موش باعث تکثیر بسیار زیاد و هم چنین کاهش حدت سریع انگل در مقایسه با سل لاینVero  می شود. نتایج مطالعه حاضر یک سل لاین بسیار مناسب برای تولید انبوه تکی زوئیت های نئوسپورا کنینوم، در جهت انجام مطالعات مختلف تجربی و هم چنین تولید واکسن زنده تخفیف حدت یافته آن پیشنهاد می کند.

واژه‌های کلیدی: کشت سلول، حدت، تخم مرغ جنین دار، هیستوپاتولوژی
دریافت: 1396/6/21 | پذیرش: 1396/10/18 | انتشار: 1396/12/23

Khordadmehr M. An evaluation of Neospora caninum Tachyzoites Cultivation in Attachment (Vero) and Suspension (Mouse macrophage) Cell Lines . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 25 (6) :141-149

خردادمهر منیره. ارزیابی کشت تاکی زوئیت های Neospora caninumدر سل لاین های چسبنده(Vero) و معلق(ماکروفاژ موش) . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (6) :141-149