1- گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران 2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، m.kolahi@scu.ac.ir 3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (5204 مشاهده)
مقدمه: زردچوبه با نام علمی Curcuma longa L. متعلق به خانواده زنجبیل میباشد. نوع روش استخراج بر درصد و نوع ترکیبات شیمیایی موجود در عصاره گیاه مؤثر است. هدف از این مطالعه بررسی فیتوشیمیایی عصاره سوکسله زردچوبه با استفاده از روشهای دستگاهی مختلف و اندازهگیری محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی در روشهای مختلف عصارهگیری است. مواد و روشها: آزمونهای فیتوشیمیایی به منظور تعیین متابولیتهای ثانویه بر روی عصاره سوکسله اتانولی این گیاه انجام شد و روشهای آنالیز دستگاهی مختلف به منظور تاییدی بر وجود کورکومینوئیدها بر روی این عصاره صورت گرفت. محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی عصارهها با روشهای مختلف عصارهگیری (ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله) با استفاده از استاندارد کوئرستین سنجیده شد. یافتههای پژوهش: نتایج به دست آمده از بررسی فیتوشیمیایی، حضور ترکیبات آلکالوئیدی، فلاونوئیدی و گلیکوزیدی و عدم حضور ترکیبات تاننی و ساپونینی در عصارهی سوکسله اتانولی را تایید میکند. یافتههای IR، UV، GC و GC/Mass بیانگر وجود کورکومینوئیدها در عصارهی زردچوبه به روش سوکسله میباشد. نتایج آزمونهای آماری نشان داد که بیشترین محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی مربوط به عصاره استخراج شده با دو حلال هگزان و اتانول است. بحث و نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که روش سوکسله علیرغم نیازمند بودن به دمای بالا و استفاده نمودن از حلال داغ، ساختار کورکومینوئیدها در این روش عصارهگیری حفظ شده است و این روش عصارهگیری میتواند یک روش مناسب جهت استخراج کورکومین از گیاه زردچوبه باشد. همچنین روش مناسب جهت استخراج ترکیبات فلاونوئیدی و فلاونولی، روش استخراج با دو حلال هگزان و اتانول میباشد. واژههای کلیدی:
Noori S, Kiyasat A, Kolahi M, Mirzajani R, Seydnejad M. Phytochemical Study and Recognition of Curcuminoids of
Turmeric (Curcuma longa L.) Extract and
Comparison of the Flavonoid and
Flavanol Content Utilizing
Different Extraction
Methods
. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 26 (6) :86-98 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-4398-fa.html
نوری سمانه، کیاست علیرضا، کلاهی مریم، میرزاجانی رویا، سیدنژاد منصور. بررسی فیتوشیمیایی و تشخیص کورکومینوییدها در عصاره
زردچوبه(Curcuma longa L.) به روش سوکسله
و مقایسه محتوای فلاونوئیدی و فلاونولی در
روش های مختلف عصاره گیری
. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (6) :86-98