امیر میرزایی* 1، حسن نوربازرگان2 ، سیدحمیدرضا خاتمی3 ، سیدعطا اله سادات شاندیز4 ، آرین رحیمی5 ، علی اصغر باقری کشتلی6
1- گروه زیست شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران ، Amir_mirzaie92@yahoo.com
2- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- پژوهشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران
4- گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
6- گروه زیست شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

مقدمه: استافیلوکوکوس اورئوس یکی از عوامل اصلی عفونت­های بیمارستانی بوده و به دلیل تشکیل بیوفیلم طیف وسیعی از بیماری ها را ایجاد می کند. این مطالعه با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی عصاره گیاه گل بی­مرگ، اثرات ضدبیوفیلمی آن بر روی جدایه­های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و آنالیز بیان ژن icaD انجام شد.

مواد و روش ها: ابتدا ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره گیاه گل بی مرگ با استفاده از روش GC/MS مورد مطالعه قرار گرفت. سپس توانایی تشکیل بیوفیلم در 50 جدایه بالینی استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از روش­های کونگورد آگار و واکنش زنجیره ای پلی مرازی (PCR)، ارزیابی شد. در نهایت پس از تیمار سویه­ها با غلظت زیر مهارکنندگی عصاره (SubMIC) در مدت زمان 24 ساعت، میزان بیان ژن icaD با روش Real Time PCR ارزیابی شد.

یافته های پژوهش: آنالیز فیتوشیمیایی عصاره، تعداد 52 ترکیب را نشان داد که بیشترین میزان مربوط به α-Pinene (5/12%) و Carvacrol (6/8%) بود. نتایج بررسی بیوفیلم نشان داد که از میان 50 سویه استافیلوکوکوس اورئوس، 10 سویه (20%) بیوفیلم مثبت بودند. هم چنین، سنجش کمی بیان ژن icaD در سویه های منتخب تحت تاثیر غلظت SubMIC عصاره نشان داد که بیان ژن icaD به میزان معناداری کاهش می یابد (P<0.05).

بحث و نتیجه گیری: با توجه به اثرات چشمگیر عصاره گیاه گل بی مرگ بر روی تشکیل بیوفیلم، به نظر می رسد که بتوان از این عصاره به عنوان یک درمان مکمل جهت مهار بیوفیلم باکتری استافیلوکوکوس اورئوس استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: گل بی مرگ، استافیلوکوکوس اورئوس، بیوفیلم، icaD
دریافت: 1395/7/17 | پذیرش: 1395/10/25 | انتشار: 1396/2/27

Mirzaie A, Noorbazargan H, Khatami S H R K, Sadat Shandiz S A, Rahimi A, Bagheri keshtali A A. Evaluation of Chemical Composition of Helichrysum artemisioides Extract Its Effect on Biofilm Formation and IcaD Gene Expression in Clinical Isolates of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (1) :180-194

میرزایی امیر، نوربازرگان حسن، خاتمی سیدحمیدرضا، سادات شاندیز سیدعطا اله، رحیمی آرین، باقری کشتلی علی اصغر. بررسی ترکیبات شیمیایی عصاره گیاه گل بی مرگ (Helichrysum artemisiodes)، تاثیر آن بر روی تشکیل بیوفیلم و بیان ژن icaD در جدایه‌های بالینی مقاوم به متی سیلین استافیلوکوکوس اورئوس. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (1) :180-194