آرش فربود1 ، سولماز حیدری* 2
1- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، heidarisolmaz@yahoo.com

مقدمه: درد از مهم ترین عوارض پس از زایمان است که شکایت خانم های بار دار را به همراه دارد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه‌ی تاثیر استا مینوفن وریدی با ترکیب شیاف دیکلو فناک و بوپیو اکایین داخل زخم بر کنترل درد پس از جراحی سزارین بود.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی سه سو کور بود. تعداد 100 بیمار کاندید سزارین به صورت تصادفی به دو گروه A (استا مینوفن وریدی) و B (شیاف دیکلو فناک+ بوپیو اکائین داخل زخم) تقسیم شدند. درد خانم های بار دار در حالت های سکون و حرکت و میزان رضایت مندی آن ها بر اساس معیار NRS و هم چنین میزان آرام بخشی بر اساس معیار ویلسون و در زمان های 6، 12، 18 و 24 پس از جراحی، ثبت و مقایسه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته های پژوهش: میانگین سن و میانگین وزن دو گروه تفاوت معنا داری با هم نداشت (p value به ترتیب 15/0 و 41/0). شدت درد (p<0.001) و میزان مورفین مصرفی (p<0.001) در گروه  B کم تر از گروه A  بود و شروع درد در گروه B نسبت به گروه A دیر تر بود(p<0.001).
بحث و نتیجه گیری: تجویز شیاف دیکلو فناک در ترکیب با بوپیو اکایین موضعی در پایان عمل سزارین باعث درد کم تر و میزان مصرف مورفین کم تر نسبت به استامینوفن وریدی می شود.

واژه‌های کلیدی: بوپیو اکایین داخل زخم، درد بعد از عمل، سزارین
دریافت: 1395/2/8 | پذیرش: 1395/7/25 | انتشار: 1396/9/1

Farbood A, Heidari S. The Comparison of the Effect of Intravenous Acetaminophen with Combination of Suppository Diclofenac and Incisional Bupivacain on the First 24 - Hour Postoperative Pain after Cesarean Section. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (4) :141-150

فربود آرش، حیدری سولماز. مقایسه تأثیر استا مینوفن وریدی با ترکیب شیاف دیکلو فناک و بوپیو اکائین داخل زخم بر درد 24 ساعت اول پس از عمل جراحی سزارین: کار آزمایی بالینی . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (4) :141-150