1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور، ایران ، s_ebrahimi@pnu.ac.ir 2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور، ایران 3- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، ایلام، ایران
چکیده: (5345 مشاهده)
مقدمه:دیابت یکی از بیماری های مزمن بوده که با تغییرات مواد ریز مغذی از جمله کاهش منیزیم، افزایش التهاب و از طرفی اختلال در متابولیسم لیپیدها همراه است. هدف از این مطالعه بررسی اثر مصرف منیزیم خوراکی بر پروفایل لیپیدی، تنظیم قند خون و میزان التهاب در بیماران دیابتی نوع 2 می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مداخله ای 40 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو (16 مرد و 24 زن) مراجعه کننده به مرکز دیابت شهرستان سقز به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. بیماران گروه مورد به مدت یک ماه روزانه mg200 منیزیم و گروه شاهد دارونما دریافت نمودند. بلا فاصله قبل و بعد از دوره درمان از افراد مورد مطالعه جهت تعیین قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C)، منیزیوم و پروفایل لیپیدی نمونه خون گرفته شد.
یافته های پژوهش:در این مطالعه بین سطح سرمی منیزیوم و مقدار CRP همبستگی منفی دیده شد (01/0>P). ارتباط معکوسی نیز بین منیزیم و سطح سرمی HbA1c وجود داشت (05/0>P). در افراد گروه درمان میانگین قندخون و میزان هموگلوبین گلیکوزیله به صورت معنی داری کاهش یافت(001/0P<). به دنبال مصرف منیزیوم میانگین سطح سرمی TG و LDL در گروه درمان نسبت به شروع مطالعه به صورت معنی داری کاهش (05/0p<) و مقدار HDL افزایش یافت (001/0p<).
بحث و نتیجه گیری:نتایج این تحقیق نشان داد مصرف خوراکی منیزیوم در مبتلایان به دیابت نوع دو می تواند سبب کاهش التهاب، تصحیح پروفایل لیپیدی و بهبود تنظیم قند خون میگردد. به نظر می رسد مصرف منیزیم خوراکی به مدت یک ماه در تصحیح پروفایل لیپیدی بیماران دیابتی نوع دو موثر باشد.
Ebrahimi vosta kalaee S, Hajipoor Z, Asadi M. Effect of Dietary Magnesium Intake on Serum Levels of C-reactive Protein and Lipid Profile in Patients with Type II Diabetes
. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (2) :115-125 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-3223-fa.html
ابراهیمی وسطی کلایی سهیلا، حاجی پور ژیلا، اسدی معصومه. اثر مصرف منیزیوم خوراکی بر مقدار پروتئین واکنشی C و پروفایل لیپیدی خون در مبتلایان به دیابت نوع دو. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (2) :115-125