Citations63203627

1- دانشگاه علوم پزشکی کاشان
2- دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، efakharin@gmail.com
3- مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب های روانی- اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام

مقدمه: آسیب مغزی شدید می تواند افراد را مستعد ابتلاء به اختلال روانی نماید. اما در مورد آسیب تروماتیک مغزی خفیف هنوز جای بحث و بررسی وجود دارد. اهداف این پژوهش پیش بینی عوامل خطرزای اختلال روانی پس از وقوع آسیب مغزی تروماتیک خفیف می باشد.

مواد و روش ها: این مطالعه کوهورت آینده نگر،  بر روی 72 بیمار مبتلا به MTBI و 72 نفر فرد سالم انجام شد. پس از گذشت 6 ماه پیگیری، افراد جهت ارزیابی آزمون حافظه و دادن پاسخ به دو پرسش نامه شامل پرسش نامه سلامت روان BSI و DERS به مرکز تحقیقات ترما واقع در دانشگاه علوم پزشکی کاشان مراجعه نمودند. ریسک اختلال روانی بر حسب متغیرهای دموگرافیک محاسبه و ارزش اخباری هر یک ارائه شد.

یافته­ های پژوهش: نتایج مدل رگرسیون لجستیک نشان داد که آسیب تروماتیک مغزی خفیف، شانس ابتلاء به اختلال روانی 6 ماه پس از تروما را 11 برابر افزایش می ­دهد(OR=11.2). پس از آسیب دیدگی، سطح تحصیلات(OR=4.287)، وضعیت اقتصادی(OR=2.497)، سن(OR=1.07)، شانس ابتلاء به اختلال روانی را افزایش می ­دهند.

بحث و نتیجه گیری: وقوع اختلال روانی پس از TBI پیوند تنگاتنگی با عوامل دموگرافیک(سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی) و عوامل روان شناختی دارد. بر پایه­ اطلاعات حاصل از این مطالعه می­ توان مداخلات آموزشی، روان پزشکی و روانی را به منظور انجام اقدامات پیشگیرانه و مدیریت بهتر نشانگان اختلالات روانی در این بیماران طراحی و اولویت بخشی نمود.

واژه‌های کلیدی: آسیب تروماتیک مغزی، اختلال روانی، عوامل خطر زا، مدل پیش بینی کننده
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی
دریافت: 1394/3/3 | پذیرش: 1394/4/13 | انتشار: 1395/2/29

Shafiei E, Fakharian E, Omidi A, Akbari H, Delpisheh A. Study of Effective Factors on Prediction of Mental Disorder in Mild Traumatic Brain Injury Patients Based on Logestic Regression. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 24 (1) :186-198