مقدمه: وبا بیماری باکتریایی حاد روده ای است که نشانه های آن ناگهانی و با مدفوع روان، آبکی، بدون درد و استفراغ گاه به گاه شروع می شود. عامل ایجاد کننده بیماری نوعی باسیل گرم منفی بنام ویبریوکلرا(vibrio cholera) می باشد. این میکروب در طول تاریخ همه گیری هایی را باعث شده است و هم چنان یک مشکل بهداشتی عمده ملی در افریقا، آسیا و آمریکای لاتین می باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط عوامل خطر بیماری وبا با بروز اپیدمی در شهرستان کاشان طراحی و اجرا گردیده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی مبتنی بر جامعه 44 بیمار مبتلا به بیماری وبا به عنوان مورد و 44 نفر سالم از نظر وبا در شهرستان کاشان در سال 1384 به عنوان شاهد بررسی شدند. تایید تشخیص بر اساس برنامه کشوری مبارزه با وبا و به وسیله آزمایش مدفوع در دو گروه بود. عوامل خطر وبا به وسیله مصاحبه بررسی گردید. داده ها پس از جمع آوری وارد کامپیوتر شده و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تعیین ارتباط متغیرها از رگرسیون لجستیک استفاده شد. سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: آنالیز داد ها نشان داد بیماری وبا در افراد مورد مطالعه با شغل، منبع آب آشامیدنی، سابقه مصرف سبزیجات و هویج از نظر آماری ارتباط معناداری داشته است. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مشاهده شد که ابتلا به بیماری وبا با مصرف سبزیجات(OR=22.93)، آب هویج(OR=5.32) و یخ قالبی(OR=5.00) رابطه آماری خود را حفظ کرده است.
بحث و نتیجه گیری: جهت مشخص کردن تعیین کننده های یک اپیدمی و فراهم آمدن اطلاعات لازم برای تصمیم گیری به موقع، انجام مطالعات سریع و کم هزینه ای از قبیل مطالعه موردی شاهدی یا مقطعی توصیه می شود. با انجام این مطالعه اطلاعات مناسبی در زمینه عوامل خطر بیماری در اپیدمی سپری شده، در اختیار مقامات بهداشتی منطقه قرار گرفت که نقش حیاتی در کنترل اپیدمی های احتمالی آینده ایفا می نماید