چکیده
مقدمه: بادام کوهی گیاهی سنتی است که به عنوان کاهنده قند خون و درمان دیابت در ایران استفاده میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر عصاره ریشه بادام کوهی و ماده موثره آن، آمیگدالین، بر قند خون در موشهای سفید صحرایی سالم و دیابتی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: 48 سر موش سفید صحرایی نر(180-250 گرم) نژاد NMRI ابتدا به دو گروه سالم و دیابتی مجزا و سپس هر کدام از آنها به سه زیرگروه دریافت کننده سالین(5/0 میلی لیتر)، دریافت کننده آمیگدالین (تزریق روزانه 100 میلیگرم بر کیلوگرم به مدت یک هفته) و دریافت کننده عصاره گیاه بادام کوهی (گاواژ دهانی به مدت یک هفته و با دوز 100 میلیگرم بر کیلوگرم ) تقسیم شدند. القا دیابت با تزریق تک دوز استروپتوزتوسین (60 میلیگرم بر کیلوگرم/ درون صفاقی) صورت گرفت. غلظت گلوکز خون با استفاده از کیت و روش گلوکز اکسیداز و اندازهگیری میزان جذب در طول موج 520 نانومتر توسط اسپکتروفتومتر در زمانهای 4، 8 ، 24 ساعت و یک هفته بعد از آخرین تیمار با سالین، آمیگدالین و عصاره اندازهگیری گردید. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری تی، آنالیز واریانس یک طرفه و دانت تجزیه و تحلیل شدند .
یافته های پژوهش: تیمار حیوانات دیابتی با آمیگدالین و عصاره بادام کوهی باعث کاهش معنیدار گلوکز سرم در بازههای زمانی 4 و 8 ساعت بعد از آخرین تیمار با این ترکیبات در مقایسه با گروه سالینگردید(0001/0 P<). ولی در دو بازه زمانی 24 ساعت و یک هفته بعد تفاوت آماری بین گروه ها مشاهده نشد.
نتیجهگیری: عصاره بادام تلخ و ماده موثره آن، آمیگدالین توانایی کاهش قند خون موشهای صحرایی دیابتی را دارند.
.
ghaibi N, sofi abadi M, sirati sabet M, jahani hashemi H, karimfar M. Study of amygdalus lycioides root extract on blood glucose concentration in intact and diabetic rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2014; 22 (2) :32-38 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1237-fa.html
غیبی نعمت اله، صوفی آبادی محمد، سیرتی ثابت مجید، جهانی هاشمی4 حسن، کریم فر محمد حسن. بررسی اثر عصاره ریشه بادام کوهی (Amygdalus lycioides) بر میزان قند خون در موشهای صحرایی سالم و دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1393; 22 (2) :32-38