بهرام یغمایی* ، فرج الله ملکی
چکیده مقدمه: آترواسکلروزیس یکی از علل عمده مرگ و میر در کشورهای پیشرفته است. در گذشته، محققین زیادی ثابت نموده اند که فاکتورهایی از قبیل سیگار کشیدن، میزان کلسترول خون و فشار خون نقش مهمی در پاتوژنز بیماریهای قلبی عروقی دارند. تحقیقات برای اتیولوژی بیماری به این ایده منجر گردیده است که ممکن است عناصر کمیاب در شروع و یا پیشرفت بیماری آترواسکلروزیس نقش داشته باشند. ثابت شده است که عناصر کمیاب نقشی اساسی در بسیاری از جنبه های متابولیسم مواد در بدن دارند، اما هنوز به طور دقیق ارتباط بین تغییرات این عناصر کمیاب و بسیاری از بیماریها از جمله آترواسکلروزیس به اثبات نرسیده است. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور ارزیابی بین میزان مس و روی سرم و گرفتگی یکی از عروق کرونر قلب به نام LAD (Left Anterior Descending) در بیماران مبتلا به آترواسکلروزیس در مقابل گروه کنترل انجام گردیده است. مواد و روش ها: در این پژوهش تعداد 247 فرد بیمار و سالم(کنترل) مراجعه کننده به بیمارستان قلب شهید مدرس تهران، شامل 64 نفر گروه کنترل(27 زن و 37 مرد) با میانگین سنی 4/9±88/50 سال و 183 نفر گروه بیمار(59 زن و 124 مرد) با میانگین سنی 7/9±66/57 سال، مورد ارزیابی قرارگرفتند. بر طبق نتایج آنژیوگرافی مشخص شد که گروه کنترل مبتلا به گرفتگی کرونر LAD نیستند، ولی افراد بیمار، به گرفتگی کرونر LAD مبتلا بودند. افراد بیمار و گروه کنترل از لحاظ متغیرهای زمینه ای و مداخله گر مطابقت داده شدند. اندازه گیری عناصر کمیاب با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی انجام گرفت. با استفاده از نرم افزار SPSS نتایج محاسبه و بر طبق آزمونهای آماری Chi Square و ANOVA معنی دار بودن یا نبودن آنها مورد بررسی قرار گرفت.
واژه‌های کلیدی: آترواسکلروزیس، مس، روی، LAD
دریافت: 1388/4/28 | پذیرش: 1394/1/31 | انتشار: 1394/1/31

yaghmai B, maleki F A. Evaluation of Serum Zinc And Copper Levels in PatientsSuffering from Left Anterior Descending Obstruction. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2009; 16 (4) :55-66

یغمایی بهرام، ملکی فرج الله. ارزیابی میزان سطوح سرمی مس و روی در بیماران مبتلا به گرفتگی کرونر پایین رونده قدامی چپ(LAD). مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1387; 16 (4) :55-66