محمد ملکوتیان1 ، ذبیح اله یوسفی* 2، زهرا خداشناس لیمونی1
1- دانشگاه علوم پزشکی کرمان
2- دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، zyousefi2001@yahoo.com

مقدمه: آلودگی محیط به فلزات سنگین به عنوان یک نگرانی عمده تهدیدکننده سلامت انسان مطرح است. بیوجذب، یکی از فرآیندهای بیولوژیکی، برای حذف فلزات سمی از فاضلاب ها است. هدف از این مطالعه بررسی میزان بیوجذب روی(Zn+2) به وسیله جلبک سبز میکروسکوپی کلرلا ولگاریس از فاضلاب های صنعتی است.

مواد و روش ها: مطالعه تجربی است که در مقیاس آزمایشگاهی در نیمه اول سال 1393 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گردید. جهت تعیین میزان جذب فلز روی توسط جاذب کلرلا تحت شرایط مختلف غلظت آلاینده، دوز جاذب، زمان تماس و  pHتماس داده و با دستگاه جذب اتمی مقدار باقی مانده اندازه گیری شد. آزمایش ها در شرایط واقعی روی نمونه فاضلاب آبکاری انجام شد. ایزوترم های جذب و مدل سازی سینتیکی یون های فلزی بر روی جاذب بر اساس آزمون مدل های ایزوترم لانگمیر، فروندلیخ و سینتیک­ های شبه درجه اول و شبه درجه دوم تعیین شدند.

یافته های پژوهش: در دمای ثابت 25درجه سانتی گراد، pH  بهینه 7، زمان تماس تعادلی 60 دقیقه و مقدار جاذب g/L2، میزان کارایی حذف روی  در نمونه واقعی، 72/67 درصد و در نمونه سنتتیک، 23/90 درصد گزارش شد. بر اساس نتایج به دست آمده، جذب فلز روی از مدل لانگمیر و معادله سینتیک  شبه درجه دوم تبعیت نمود.

بحث و نتیجه گیری: با توجه به راندمان بالای جذب روی(Zn+2) در نمونه واقعی،72/67 درصد، جلبک کلرلا ولگاریس می تواند به طور موثری جهت حذف روی از فاضلاب های صنعتی به کار رود.

واژه‌های کلیدی: فلز روی، جلبک کلرلا ولگاریس، تصفیه فاضلاب
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1393/10/9 | پذیرش: 1393/12/17 | انتشار: 1394/10/9

Malakootian M, Yousefi Z, Khodashenas Limoni Z. Removal of Zinc from Industrial Wastewaters Using Microscopic Green Algae Chlorella Vulgaris. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2016; 23 (6) :40-50