رسول اسماعیلی ، سید حمید هاشمی ، مسعود مقدم شکیب ، محمد یوسف علیخانی* 1، زینب سهرابی
1- ، alikhani@umsha.ac.ir
مقدمه: مقاومت روز افزون باکتری ها به عوامل ضدمیکروبی مشکل عمده در سراسر جهان می باشد. لذا اطلاع از وضعیت سویه های ایجاد کننده عفونت ادراری در برابر آنتی بیوتیک های رایج در درمان از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل باکتریال عفونت های ادراری و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها در بالغین مراجعه کننده و بستری در بیمارستان فرشچیان شهر همدان در سال 1390انجام شده است. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی 214 فرد مراجعه کننده و بستری شده در بیمارستان فرشچیان شهر همدان در سال 1390انجام شد. بررسی مرفولوژی و شناسایی باکتری های ایزوله شده با استفاده از رنگ آمیزی گرم و بکارگیری آزمایش های بیوشیمیایی افتراقی انجام شد. آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی با دیسک های آنتی بیوتیکی کوتریموکسازول، نالیدیکسیک اسید، جنتامایسین، سفتریاکسون، نیتروفورانتوئین، توبرامایسین، آموکسی سیلین، افلوکساسین و سپیروفلوکسازین با استفاده از روش کربی-بائر انجام گرفت. یافته های پژوهش: از 141بیمار مورد مطالعه، 2/54 درصد زن و 7/45 درصد مرد بودند. شایع ترین عوامل ایجاد عفونت به ترتیب شامل اشرشیا کلی(61 درصد)، گونه های انتروباکتر(7/10 درصد)، استافیلوکوک ساپروفیتیکوس(5/8 درصد)، پسودوموناس آئروژینوزا(9/7 درصد) و گونه های پروتئوس(1/7 درصد) بودند. در مجموع بدون در نظر گرفتن نوع میکروب، بیشترین مقاومت به آموکسی سیلین(3/81 درصد در جنس مونث و 70 درصد در جنس مذکر) و کمترین مقاومت به نالیدیکسیک اسید(11 درصد در جنس مونث و 16 درصد در جنس مذکر) بود. اشرشیاکلی به عنوان شایع ترین عامل ایجاد کننده عفونت ادراری همین الگو را در هر دو جنس مذکر و مونث نشان داد. بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، شایع ترین عامل مولد عفونت ادراری در بالغین اشرشیاکلی بوده و سویه ها بیشترین مقاومت را نسبت به آموکسی سیلین و کمترین مقاومت را نسبت به نالیدیکسیک اسید نشان دادند.
واژه‌های کلیدی: عفونت ادراری، بالغین، آنتی بیوتیک، مقاومت آنتی بیوتیکی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی پزشکی
دریافت: 1392/12/5 | پذیرش: 1392/12/5 | انتشار: 1392/12/5

esmaeili R, hashemi H, moghadam shakib M, alikhani M, sohrabi Z. Bacterial Etiology of Urinary Tract Infections and Determining their Antibiotic Resistance in Adults Hospitalized in or Referred to the Farshchian Hospital in Hamadan. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2014; 21 (7) :281-287