مقدمه: مطالعه حـــاضر به منظور مقایسه اثر عصاره میگو، گلـــی بنکلامید و وانادیوم بر روی تغییرات قندخون رت های دیابتی انجام گرفت.
مواد و روش ها: دیابت به وسیله استرپتوزوسین در شش گروه موش صحرایی(رت) نر(در هر گروه 7 سر) ایجاد شد. گروه اول به عنوان گروه شاهد در شرایط یکسان با سایر گروه ها نگهداری شد. گروه دوم گلـــی بنـــکلامید (mg/kg 10)، گروه سوم وانادیوم(mg/kg 10)، گروه چهارم عصاره میگو به صورت خوراکی(mg/kg 500) و گروه پنجم عصاره میگو به صورت تزریقی(mg/kg 200) را در روز هشتم بعد از تزریق استرپتوزوسین(mg/kg 60) و پس از آن به صورت یک روز در میان تا روز 18 دریافت کردند. گروه ششم از روز اول تا روز 18 عصاره را به صورت تزریقی(mg/kg 200) دریافت کرد. قندخون در روز هشتم قبل از تجویز داروها و سپس 1، 3 و 24 ساعت بعد و در روز پانزدهم اندازه گیری شد و هموگلوبین گلیکوزیله در روز هجدهم اندازه گیری شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که عصاره میگو به طور معنی داری توانست اثر پیشگیری کنندگی بر روی شدت دیابت داشته باشد و مانع افزایش قندخون در مقایسه با گروه های دیگر گردد، در حالی که هموگلوبین گلیکوزیله را افزایش داد. عصاره خوراکی در یــک و 24 ساعت بعد از تجویز، قندخون را به طور معنی داری کاهش داد. در حالی که گلی بنکلامید و وانادیوم تاثیر معنی داری بر روی قندخون نداشتند.
بحث و نتیجه گیری: این بررسی نشان می دهد که میگو می تواند اثر حمایتی بر کاهش شدت دیابت داشته باشد، با این حال انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است.