مقدمه: مطالعه حـــاضر به منظور مقایسه اثر عصاره میگو، گلـــی بنکلامید و وانادیوم بر روی تغییرات قندخون رت های دیابتی انجام گرفت.
مواد و روش ها: دیابت به وسیله استرپتوزوسین در شش گروه موش صحرایی(رت) نر(در هر گروه 7 سر) ایجاد شد. گروه اول به عنوان گروه شاهد در شرایط یکسان با سایر گروه ها نگهداری شد. گروه دوم گلـــی بنـــکلامید (mg/kg 10)، گروه سوم وانادیوم(mg/kg 10)، گروه چهارم عصاره میگو به صورت خوراکی(mg/kg 500) و گروه پنجم عصاره میگو به صورت تزریقی(mg/kg 200) را در روز هشتم بعد از تزریق استرپتوزوسین(mg/kg 60) و پس از آن به صورت یک روز در میان تا روز 18 دریافت کردند. گروه ششم از روز اول تا روز 18 عصاره را به صورت تزریقی(mg/kg 200) دریافت کرد. قندخون در روز هشتم قبل از تجویز داروها و سپس 1، 3 و 24 ساعت بعد و در روز پانزدهم اندازه گیری شد و هموگلوبین گلیکوزیله در روز هجدهم اندازه گیری شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که عصاره میگو به طور معنی داری توانست اثر پیشگیری کنندگی بر روی شدت دیابت داشته باشد و مانع افزایش قندخون در مقایسه با گروه های دیگر گردد، در حالی که هموگلوبین گلیکوزیله را افزایش داد. عصاره خوراکی در یــک و 24 ساعت بعد از تجویز، قندخون را به طور معنی داری کاهش داد. در حالی که گلی بنکلامید و وانادیوم تاثیر معنی داری بر روی قندخون نداشتند.
بحث و نتیجه گیری: این بررسی نشان می دهد که میگو می تواند اثر حمایتی بر کاهش شدت دیابت داشته باشد، با این حال انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است.
najafzadeh varzi H, fatemi S, gohari N. Extract on Exprimental Diabetes in Rats Evaluation Effect of Shrimp(Fenneropenaeus Indicus). Journal of Ilam University of Medical Sciences 2013; 20 (4) :79-87 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-862-fa.html
نجف زاده ورزی حسین، فاطمی سیدرضا، گوهری ناهید. مقایسه اثر عصاره میگو (Fenneropenaeus indicus) گلی بنکلامید و وانادیوم بر دیابت تجربی در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام 1391; 20 (4) :87-79