:: دوره 27، شماره 2 - ( 3-1398 ) ::
جلد 27 شماره 2 صفحات 10-1 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر اسانس و انواع عصاره‌ های باریجه(Ferula gummosa) بر تریکوموناس واژینالیس در شرایط آزمایشگاهی
مهدی اکبری1 ، دارا دستان2 ، محمد فلاح1 ، محمد متینی* 3
1- گروه انگل ‌شناسی و قارچ‌ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و فرآورده های طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه انگل ‌شناسی و قارچ‌ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، matini@umsha.ac.ir
چکیده:   (4681 مشاهده)
مقدمه: عفونت ناشی از تریکوموناس واژینالیس یکی از عفونت ‌های جنسی شایع در جهان بوده که گزارش موارد مقاوم به درمان آن در حال افزایش است. هدف از این تحقیق، مطالعه تاثیر باریجه بر تریکوموناس واژینالیس و شناسایی ترکیبات موجود در اسانس آن بود.   
مواد و روش‌ ها: اسانس و عصاره ‌های هگزانی، اتیل ‌استاتی و متانولی ریشه باریجه تهیه و آزمایش تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی یا (Minimum Inhibitory Concentration) MIC و درصد مهارکنندگی رشد یا(Growth inhibitory percent) GI%  بر روی دو ایزوله تریکوموناس واژینالیس کشت شده در محیط دیاموند در شرایط آزمایشگاهی و در مقایسه با مترونیدازول، انجام گرفت. هم چنین با استفاده از کروماتوگرافی گازی کوپل‌شده با طیف‌ سنج‌ جرمی(GC-MS) ترکیبات اسانس گیاه شناسایی شد.
یافته‌ های پژوهش: بعد از 24 ساعت میزانMIC  برای عصاره‌ های هگزانی، اتیل ‌استاتی و متاتولی µg/ml 125 و برای اســـانس µg/ml 500 به دست آمد هم چنین میزان GI% برای انواع عصاره 50 درصد(در غلظت µg/ml 5/62) و برای اسانس 70 درصد(در غلظت µg/ml 250) تعیین گردید. میزان MIC مترونیدازول نیز برای یک ایزوله تریکوموناس واژینالیس µg/ml 5/12 و برای ایزوله دیگر µg/ml 2/6 به دست آمد. هم چنین تجزیه اسانس باریجه نشان داد بتا-پینن(7/28 درصد)، آلفا-پینن(7/10 درصد) و بتا-ایودسمول(5/6 درصد) از ترکیبات اصلی آن هستند.     
بحث و نتیجه‌ گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که ترکیبات موجود در اسانس و عصاره‌ های باریجه دارای پتانسیل ضدتریکومونایی قابل توجه ‌ای می ‌باشند. بنا بر این ضروری است با جداسازی این ترکیبات و انجام تحقیقاتی تکمیلی در زمینه تاثیر آن ‌ها بر انگل در شرایط برون ‌تنی و درون ‌تنی اطلاعات جامع ‌تری به دست آید.   
واژه‌های کلیدی: تریکوموناس ‌واژینالیس، باریجه، عصاره، اسانس، کروماتوگرافی گازی
متن کامل [PDF 769 kb]   (2489 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/4/25 | پذیرش: 1397/6/24 | انتشار: 1398/3/25



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 2 - ( 3-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها