:: دوره 27، شماره 2 - ( 3-1398 ) ::
جلد 27 شماره 2 صفحات 158-148 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات حفاظتی عصاره زعفران«Crocus Sativus» بر کاهش استرس اکسیداتیو طی بیماری پارکینسون در رت های نر
حمیرا حاتمی* 1، غلامرضا دهقان2 ، فرشته علوی2
1- گروه زیست شناسی جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، h.hatami@tabrizu.ac.ir
2- گروه زیست شناسی جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده:   (3758 مشاهده)
مقدمه: بیماری پارکینسون از شایع ترین بیماری های نورودژنراتیو مغز می باشد. با توجه به اثرات آنتی اکسیدانی قوی عصاره زعفران در حذف رادیکال های آزاد، این مطالعه به منظور بررسی اثرات محافظتی عصاره زعفران بر کاهش استرس اکسیداتیو در رت های پارکینسونی پیش تیمار با عصاره زعفران انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، تعداد 35 سر رت نر با وزن تقریبی 50±250 گرم به صورت تصادفی در 5 گروه شامل: کنترل، شاهد (دریافت کننده سالین+اسیدآسکوربیک)، پارکینسونی(تزریق6-هیدروکسی دوپامین) و 2 گروه پارکینسونی+پیش تیمار عصاره زعفران(5 میکروگرم/رت و 10 میکروگرم/رت، به مدت 5 روز) مورد مطالعه قرار گرفتند. ایجاد مدل پارکینسونی با تزریق داخل مغزی 6-هیدروکسی دوپامین 5/2 میکروگرم بر میکرولیتر) صورت گرفت. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی کل(FRAP)، سطوح مالون دی آلدئید(MDA)، میزان فعالیت آنزیم سوپرکسید دیسموتاز(SOD) و گلوتا تیون پروکسیداز(GPX) در مغز میانی با استفاده از کیت مخصوص اندازه گیری شد.
یافته های پژوهش: میزان FRAP بین گروه کنترل، گروه های دریافت کننده زعفران و گروه پارکینسونی تفاوت معنی داری را نشان داد(P<0.01). عصاره زعفران به طور معنی داری تولید مالون دی آلدئید را کاهش داد(P<0.01) و میزان فعالیت آنزیم سوپرکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پروکسیداز را در مغز میانی به طور معنی داری افزایش داد(P<0.05).
بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد بخشی از اثر حفاظتی عصاره زعفران در برابر سم-6 هیدروکسی دوپامین از طریق افزایش ظرفیت آنزیم های آنتی اکسیدان و کاهش تولید رادیکال های آزاد انجام می گیرد.
 
 
واژه‌های کلیدی: پارکینسون، عصاره زعفران، استرس اکسیداتیو
متن کامل [PDF 1070 kb]   (1221 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1396/8/8 | پذیرش: 1397/4/10 | انتشار: 1398/3/25



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 2 - ( 3-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها