1- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران 2- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، a.taheri@ast.ui.ac.ir 3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (4746 مشاهده)
مقدمه:شیر گاو عامل اولین و رایج ترین حساسیت غذایی در اوایل دوران کودکی با شیوع 5/7-2 درصد می باشد. لخته رنینی شیر شامل چهار پروتئین اصلی αs1، αs2، β و k کازئین ها می باشد. محتوای کازئینی شیر گاو، نقش اساسی را در بروز حساسیت به شیر در کودکان ایفا می کند. سیستم پروتئولیتیک باکتری های اسید لاکتیک قادر به هیدرولیز اپی توپ های آلرژی زای پروتئین های شیر و در نتیجه آن کاهش حساسیت زایی کازئین ها می باشد. هدف از این پژوهش انتخاب بهترین سویه باکتری های اسید لاکتیک از نمونه های شیر گاو به منظور کاهش حساسیت زایی کازئین شیر گاو می باشد. مواد و روش ها:در مطالعه حاضر پس از جداسازی 30 نوع کلنی باکتری های اسید لاکتیک کوکسی شکل از 20 نمونه شیر گاو بومی ایران، فعالیت پروتئولیتیکی آن ها بر روی هیدرولیز پروتئین های کازئین شیر گاو با استفاده از روش های SDS-PAGE و RP-HPLC بررسی شد. سپس از میان 15 سویه جدا شده با فعالیت پروتئازی مناسب، توانایی اتصال αs1–کازئین طبیعی(به عنوان مهم ترین کازئین آلرژی زا) و هیدرولیز شده توسط باکتری با بهترین فعالیت پروتئولیتیکی به IgE سرم کودکان دارای حساسیت به شیر گاو، به وسیله آزمون الایزای رقابتی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش:پس از انجام تست های بیوشیمیایی شامل رنگ آمیزی گرم و تست کاتالاز، آزمون های مولکولی تشخیص گونه ای توسط تکثیر قطعه ژنی 16s rRNAصورت پذیرفت .نتایج به دست آمده نشان داد که باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس، توانایی هیدرولیز پروتئین های کازئین در شیر بدون چربی و سدیم کازئینات را داشته و باعث کاهش حساسیتزایی αs1–کازئین به میزان 27 برابر نسبت به پروتئین طبیعی می شود. بحث و نتیجه گیری:سویه لاکتوکوکوس لاکتیس جدا شده از نمونه های شیر گاو می تواند به عنوان کشت آغازگر اصلی یا الحاقی در محصولات لبنی برای کاهش واکنش پذیری ایمنی پروتئین های کازئین شیر گاو استفاده شود.