1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاداسلامی، شهرکرد، ایران 2- دانشگاه آزاد اسلامیگروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد ایذه، دانشگاه آزاد اسلامی، ایذه، ایران ، valipoursaeed@gmail.com
چکیده: (4504 مشاهده)
مقدمه:دیابت یکی از شایع ترین و پیچیده ترین مشکلات جامعه امروزی است. افزایش دراز مدت(مزمن) گلوکز در بیماری دیابت، علت اصلی اختلال متابولیسم و تغییر شاخص های لیپیدی می باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثر عصاره بادمجان بر شاخص های لیپیدی خون در موش های صحرایی نر دیابتی طراحی و اجرا شده است. مواد و روش ها:در این تحقیق از موش های صحرایی نر استفاده شده که به پنج گروه(6=n): 1) کنترل 2) دیابتی درمان نشده(شاهد) 3، 4 و 5) گروه های دیابتی درمان شده با عصاره هیدروالکلی بادمجان(mg/kg25، 50 و 100) تقسیم شدند. موش های صحرایی با mg/kg60 استرپتوزتوسین (STZ) به صورت داخل صفاقی دیابتی شدند. در روز پنجم پس از دریافت STZ، حیوانات دارای قند خون بالای mg/dL200، دیابتی تلقی شدند. گروه شاهد فقط سالین و گروه های دیابتی درمان شده به مدت دو هفته به صورت گاواژ(تجویز دهانی) عصاره بادمجان دریافت کردند. گروه کنترل هیچ گونه دارو یا عصارهای دریافت نکرد. در پایان، پس از بیهوشی عمیق با اتر و شکافتن قفسه سینه، به منظور ارزیابی شاخص های لیپیدی از قلب حیوان خون گیری انجام شد و سرم آن جدا گردید. یافته های پژوهش:دوزهای بالاتر(mg/kg100 و 50) عصاره بادمجان باعث کاهش معنی دار قند خون در موش های صحرایی دیابتی شد(P<0.001). در موش های صحرایی دیابتی درمان شده، میزان بالای تری گلیسرید، کاهش معنی دار نداشت. عصاره بادمجان در دوز mg/kg50 در موش های دیابتی درمان شده به طور معنی دار کلسترول تام را کاهش(P<0.05) اما در دوز mg/kg100 افزایش داد(P<0.001). هم چنین عصاره بادمجان در دوزهای mg/kg100 و 50 میزان لیپوپروتئین با دانسیته بالا(HDL) را به طور معنی دار افزایش داد(P<0.001). بحث و نتیجه گیری:بادمجان با کاهش قند خون، به نظر می رسد با داشتن ترکیباتی با خاصیت آنتی اکسیدانی و کاهش دادن رادیکال های آزاد سبب بهبود برخی از اختلالات شاخص های لیپیدی ناشی از دیابت شده است.