1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران 2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران ، kassaee2001@yahoo.com
چکیده: (6925 مشاهده)
مقدمه:بر اساسشواهدمبنیبراثراتدرمانیشنبلیلهدر دیابت ونقش آن در تقویتحافظهوسلامتروان،دراینمطالعهاثرتجویزعصارهشنبلیله بر حافظه ویاد گیریو هم چنین میزان آنتی اکسیدان در هیپو کامپ رت هایدیابتی نوع 2 مورد بررسیقرار گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی 24 رت نر به 4 گروه تقسیم شدند. گروه 1 یا کنترل: تغذیه ساده، گروه 2: دیابتی درمان نشده، گروه 3: رت دیابتی + 8 گرم عصاره آبی شنبلیله به ازای هر کیلو گرم غذا، گروه 4: رت دیابتی + 2 گرم عصاره آبی شنبلیله به ازای هر کیلو گرم غذا. بعد از 4 هفته، حافظه و یاد گیری در هر یک از گروه هایتحقیقبادوروشماز آبیوشاتل باکس بررسی شد. سپس رت ها بیهوش شده و بافت ها برداشته شد. در نهایت ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و سطح مالون دی آلدئید در هیپو کامپ اندازه گیری شد. یافته های پژوهش: تیمار رت های دیابتی با عصاره سبب افزایش میزان آنتی اکسیدان تام و کاهش میزان پراکسید اسیون لیپیدی در بافت مغز شد و دوز 8 گرم بر کیلوگرم، مؤثرتر از دوز 2 گرم بر کیلو گرم بود (p<0.05). نتایج مربوط به بررسیحافظهفضاییبادستگاهمازآبی نشان داد که در گروه تیمار شده، مدت زمانی که طول میکشد تا حیوان سکوی مخفی را پیدا کند (escape latency) و مسافتی که برای پیدا کردن سکوی مخفی طی میکند ( travel distance) نسبت به گروه دیابتی کم تر و مدت زمان باقی ماندن در ربع هدف (time in target quadrant) در گروه تیمار نسبت به گروه دیابتی به طور معنی داری بیش تر شده بود (p<0.05). نتایج مربوط به بررسیحافظهاحترازیغیرفعال بادستگاهشاتلباکس نشان داد که عصاره شنبلیله میتواند زمان ماندن در اتاقک تاریک را کاهش و زمان تاخیر در حین عبور را در موش های تیمار شده نسبت به گروه دیابتی افزایش دهد (p<0.05). بحث و نتیجه گیری: تجویزعصاره شنبلیلهبرتوانایینگه داریاطلاعاتدرانبار هایحافظهویاد آوریآن هاموثراستوموجبافزایش سطح آنتی اکسیداندررت هایدیابتی می گردد و مکانیسم مربوطه ، می تواند ممانعت از تخریب سلول های عصبی در هیپو کامپ به خاطر ظرفیت آنتی اکسیدان این گیاه باشد.
Moin M, Kassaee S M. Effect of Fenugreek on Memory and Learning and also Antioxidant Capacity in Hippocampus of Type II Diabetic Rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2017; 25 (4) :13-23 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-3123-fa.html
معین مرجان، کسائی سید مهرداد. اثر شنبلیله بر حافظه و یاد گیری و ظرفیت آنتی اکسیدان در هیپوکامپ رت های دیابتی
تیپ II
. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (4) :13-23