1- دانشگاه علوم پزشکی زابل 2- دانشگاه پیام نور مشهد 3- دانشگاه علوم پزشکی زابل ، Falimalayeri@gmail.com 4- دانشگاه ارومیه 5- دانشگاه زابل 6- دانشگاه پیام نور اصفهان
چکیده: (9947 مشاهده)
مقدمه: امروزه شیر گاو یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین شیرهای حیوانی مورد تغذیه توسط انسان و یک منبع منحصر به فرد از مواد غذایی برای تمام سنین است. آلودگی شیر به فلزات سنگین مانند سرب و کادمیوم آلوده می شود یک خطر برای انسان به شمار می آید. مسمومیت با سرب و کادمیوم موجب اثرات نامطلوبی بر روی انسان می شود که در دوران کودکی بسیار شایع تر است. این مطالعه به منظور بررسی سطح سرب و کادمیوم در شیر گاو در شهر زابل می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه به صورت تصادفی 100 نمونه شیر به طور مستقیم از گاوهای مزارع 5 منطقه زابل برای اندازه گیری باقی مانده فلزات سرب و کادمیوم با استفاده از دستورالعملAssociation of Analytical Communities (A.O.A.C) مورد آزمایش قرار گرفتند. مقدار فلزات سنگین با استفاده از یک طیف سنج جذب اتمی ریلی مجهز به لامپ کاتد توخالی(HCL) در 3/283 نانومتر برای سرب و 8/228 نانومتر برای کادمیوم تعیین شدند. داده های به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS vol.18 و آماره توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
یافته های پژوهش: مشخص شد که میانگین سطح سرب برابر با ppb 5/2±175/9 و برای کادمیوم ppb 08/1±557/4 در شیر گاو است. سطح معناداری آزمون کولموگروف- اسمیرنوف مساوی با(P<0.05) ppb 057/0 برای سرب و (P<0.05) ppb 435/0 برای کادمیوم در نظر گرفته شد. سطح استاندارد برای سرب و کادمیوم به ترتیبppb 1000 و 10 است که در همه نمونه های شیر آلودگی سرب و کادمیوم کمتر از حد استاندارد بودند.
بحث و نتیجه گیری: اندازه گیری نمونه ها نشان داد که سطح سرب و کادمیوم کمتر از حد استاندارد جهانی بوده و بنا بر این همه شیرهای تازه جمع آوری شده در این 5 منطقه پاک و خالص بود.