1- دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی 2- دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی ، sm_shirazi@yahoo.com
چکیده: (8134 مشاهده)
مقدمه: مطالعات نشان دادهاند که کودکان دارای سندرم داون با وجود مشکل در مهارتهای آگاهی از واجشناختی میتوانند این مهارتهارا رشد دهند. هدف از پژوهش حاضر طراحی برنامه آموزش آگاهی از واج و بررسی تاثیر آن روی بهبود مهارت-های آگاهی از واج کودکاندارایسندرم داون است. مواد و روشها: در این مطالعه تک موردی که از نوع A-B-A بود، 8 دانش آموز از بین دانش آموزان دارای سندرم داون مقطع ابتدایی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. بعد از طراحی برنامه آموزشی آگاهی از واج و استفاده از پرسش نامه اطلاعات فردی، آزمون آدمک هوش گودیناف و آزمون آگاهی واج شناختی، 36 جلسه 30 دقیقه ای برای هر آزمودنی برگزار شد که با رسیدن به معیار 80 درصد پاسخ صحیح در آیتم های تعمیمی مداخله پایان می یافت.
یافته های پژوهش از طریق روش تحلیل چشمی و تعیین اندازه اثر تحلیل گردیده است. یافتههای پژوهش: یافته ها نشان داد که اندازه اثر مداخله در افزایش مهارت های آگاهی از واج در هر شش آزمودنی زیاد بوده است. هم چنین طبق تحلیل چشمی عملکرد آزمودنیها بعد از مداخله افزایش یافت. این بهبود در مهارت ترکیب واجی سریع تر و در مهارت تقطیع واجی کندتر از سایر مهارت ها صورت گرفت. کمترین اندازه اثر در مهارت تقطیع واجی و بیشترین اندازه اثر در مهارت ترکیب واجی مشاهده شد.
بحث و نتیجه گیری: برنامه طراحی شده بر مهارت آگاهی از واج در دانش آموزان دارای سندرم داون تاثیر مثبت دارد و موجب افزایش این مهارت در آن ها می شود.
Mohseni Z, Shirazi T. Designing of Training Program of Awareness from Phoneme and Study of its Impact on Skills Improvement of Awareness from Phoneme AmongChildren with Down Syndrome. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2015; 23 (2) :44-52 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1696-fa.html
محسنی زینب، شیرازی طاهره سیما. طراحی برنامه آموزش آگاهی از واج و بررسی تاثیر آن بر بهبود مهارت های آگاهی از واج در کودکان دارای سندرم داون. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1394; 23 (2) :44-52