مقدمه: در راه های مبارزه با درد همواره داروهای شیمیایی مدنظر بوده است اما نقش داروهای گیاهی مانند زنجبیل را نباید فراموش نمود که در طی قرون مختلف جایگاه ویژه ای را در درمان به خود اختصاص داده است. مرفین یک داروی ضد درد رایج می باشد.
مواد و روشها: موشها بصورت تصادفی به شش گروه شش تایی تقسیم بندی شدند. 30 دقیقه بعد از تجویز، موشها مورد آزمون Tail-flick قرار گرفته و نتایج حاصله بصورت mean ± SEM و توسط آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه (One way ANOVA) و تست Tukey تجزیه و تحلیل شد. اختلافات داده ها با P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: مرفین، عصاره زنجبیل و ترکیب عصاره+مرفین در تمامی گروههای دریافت کننده مورد آزمون توانست در تست Tail-flick اثرات ضددردی داشته باشد(P< 0.001). عصاره توانست اثرات ضد دردی مرفین را تقویت نماید(P< 0.05).
نتیجه گیری: مشاهدات ما نشان داد که زنجبیل احتمالاً هم از طریق دخالت در سیستم مرکزی درگیر در مسیرهای درد می تواند باعث کاهش درد در موشهای صحرایی شود. بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، می توان پیشنهاد کرد که عصاره زنجبیل باعث افزایش اثرات ضد دردی مورفین شده و این بدان معنی است که سیستم اوپیوئیدی در اثر ضد دردی عصاره گیاه زنجبیل درگیر می باشد. همچنین با توجه به عوارض مصرف مرفین، می توان از ترکیب عصاره زنجبیل و مرفین جهت کاهش درد استفاده نمود که در اینصورت با کاهش میزان مصرف مرفین اثرات جانبی کمتری در بر خواهد داشت.
gomar A, mirazi N, gomar M. Effect of Zingiber officinale on analgesia induced by Morphine in adult male Wistar rats. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2014; 22 (4) :74-82 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1329-fa.html
گمار علی، میرازی ناصر، گمار مجتبی. بررسی اثر Zingiber officinale بر بی دردی ناشی از مرفین در موشهای صحرایی نر بالغ نژاد ویستار. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1393; 22 (4) :74-82