مقدمه: برنامه ریزی و اهداف یک درس که توسط استاد در ابتدای جلسه ارائه می شود یکی از مهم ترین و مؤثرترین عوامل در روند یادگیری فراگیران می باشد. جمع بندی این پارامترها در پایان درس و ارائه خلاصه ای از برنامه جلسه آتی از اهمیت ویژه ای جهت یادگیری دانشجویان بر خوردار است. چند سالی است که ضرورت تدوین طرح درس، در گروه های آموزشی رشته های علوم پزشکی به گونه ای فراگیر مطرح گردیده است. به همین دلیل این مطالعه جهت بررسی نحوه اجرای طرح درس و مقایسه آن در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی(cross-sectional) بر روی 508 نفر از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه های علوم پزشکی شیراز(217 نفر) و دانشگاه شیراز(291 نفر) انجام شد، که از هر دانشگاه 5 درصد از دانشجویان به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و از هر دانشکده نیز با توجه به نسبت دانشجویان آن دانشکده به کل دانشجویان دانشگاه نمونه انتخاب گردید.
یافته های پژوهش: در این مطالعه 223 نفر (9/43 درصد) مرد و 285 نفر(1/56 درصد) زن شرکت داشتند که میانگین سنی آن ها 22 سال بود. در این مطالعه مشخص شد که رعایت طرح درس در ترم های مختلف یکسان بود و تفاوتی در دو دانشگاه مشاهده نشد.(P>0.05) به طوری که میانگین نمره رعایت اجرای طرح درس در دو دانشگاه علوم پزشکی و شیراز به ترتیب 33 و 34 از 60 بود. استفاده از وسایل کمک آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی نسبت به دانشگاه شیراز بیشتر بود. استفاده اساتید از منابع جدید علمی در دانشگاه علوم پزشکی خوب و در دانشگاه شیراز در حد متوسط بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار می باشد.(P<0.05) در مطالعه حاضر ایجاد انگیزه در دانشجویان برای مطالعه و پژوهش در حد پایین، ولی موارد دیگر در حد خوب ارزیابی گردید.
بحث و نتیجه گیری: شناسایی عوامل مؤثر بر یادگیری دانشجویان به منظور رفع مشکلات و نارسایی های سیستم آموزشی بسیار مهم است. در این مطالعه مشاهده گردید میزان آگاهی دانشجویان از طرح درس در سطح متوسطی می باشد و در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز از وسایل کمک آموزشی در حد پایینی استفاده می شود. استفاده بیشتر از وسایل کمک آموزشی و استفاده از منابع جدید علمی از مزیت های اساتید دانشگاه علوم پزشکی شیراز نسبت به دانشگاه شیراز می باشد. برای کاهش نقاط ضعف در هر دو دانشگاه می توان با برگزاری گارگاه های آموزشی برای اساتید قدم های مؤثری برداشت تا دانشجو کمتر مصرف کننده علم باشد و قدری نیز در تولید علم تلاش کند تا شاهد پیشرفت روزافزون دانشجو و دانشگاه در زمینه های علمی و پژوهشی باشیم.
omidi R, ghobadi K, ghahramani F, hosaini F, ghalandari M, gharli pour Z, et al . Comparative Analysis of the Implementation of Lesson Planning By The Professors at Shiraz University and Shiraz University of Medical Sciences . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 21 (4) :107-113 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-1253-fa.html
امیدی رقیه، قبادی کامل، قهرمانی فریبا، حسینی فاطمه، قلندری مریم، قارلی پور ذبیح اله، و همکاران.. بررسی مقایسه ای اجرای طرح درس توسط اساتید در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1392; 21 (4) :107-113