بررسی تأثیر اسانس گیاه اسطوخودوس بر تریکوموناس واژینالیس در محیط In vitro
بهروز عزت پور* 1، ابراهیم بادپروا1
1- دانشگاه علوم پزشکی
چکیده:   (19602 مشاهده)
چکیده مقدمه: تریکومونیازیس یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی در سراسر جهان است که توسط انگل تریکوموناس واژینالیس بوجود می آید. با توجه به افزایش شیوع آن و گزارشات روز افزون موارد مقاومت به مترونیدازول ، نیاز به یافتن دارویی مناسب و حتی المقدور گیاهی ضروری به نظر میرسد. اسطوخودوس یکی از گیاهان دارویی است که اثرات درمانی ضد میکروبی، ضد ویروسی و ضد انگلی آن به اثبات رسیده است. مواد و روش ها: تهیه اسانس به روش تقطیر(Hydrodistilation) انجام شد و پس از کشت انگل تریکوموناس واژینالیس با استفاده از محیط کشتTrichomona Modified CPLM Medium Base، انگل در لوله‌های ده ‌تایی حاوی محیط کشت فوق الذکر، مترونیدازول، دی‌متیل سولفوکساید(DMSO)، اسانس‌های 1/0 ، 01/0 ، 001/0 ، گیاه اسطوخودوس در DMSO قرار داده شد و میزان اثرگذاری آنها در زمان‌های صفر(آغاز مجاورت) و به فواصل 15 دقیقه ای، تا 2 ساعت و سپس در ساعات( 3، 4، 5، 6، 12، 24، 48، 72 ) به صورت کاملاً ناآگاهانه از نظر زنده ماندن و تحرک بررسی شدند. یـــافته های پژوهش: نتایج پژوهش نشـــان داد که انگل ها تا 48 ســـاعت در محیــط کشـــت Trichomonas Modified CPLM Medium Base زنده باقی ماندند و در مجاورت داروی مترونیدازول دو ساعت بعد و در محیط DMSO بعد از 5 ساعت از بین رفتند. غلظت 1/0 درصد اسانس اسطو خودوس در مدت 90 دقیقه تمامی انگلهای زنده را از بین برد، در صورتی که این زمان برای غلظت 1%، 120 دقیقه و برای غلظت 001/0 ، شش ساعت به طول انجامید. بحث و نتیجه گیری: با لحاظ نمودن این نکته که اسانس اسطوخودوس اثر قابل ملاحظه ای روی تریکوموناس واژینالیس دارد، نویسندگان بر استفاده گیاه به صورت In vivo بر روی انگل در مطالعات بعدی تاکید دارند.
واژه‌های کلیدی: اسانس، Trichomona Modified CPLM Medium Base، اسطوخودوس، تریکوموناس واژینالیس
دریافت: 1388/4/28 | پذیرش: 1394/1/31 | انتشار: 1394/1/31

ezatpoor B, badparva E. Investigation of Anti Trichomonas Vaginalis Activity of Lavandula angyustifolia Essential Oil in Invitro Media. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2009; 16 (4) :31-37

عزت پور بهروز، بادپروا ابراهیم. بررسی تأثیر اسانس گیاه اسطوخودوس بر تریکوموناس واژینالیس در محیط In vitro. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1387; 16 (4) :31-37