مقدمه: پلیمرهای حساس به دما که در پایین تر از دمای بحرانی شان آبدوست و در بالای آن آبگریز می شوند می توانند در مهندسی سلولی بکار روند.
مواد و روشها: در این مطالعه هیدروژل هوشمند حساس به دمای کیتوسان / پلی- N- ایزوپروپیل اکریل آمید به روش تابش دهی گاما به منظور طراحی بستری مناسب برای کشت سلول طراحی نمودیم. هیدروژلهای تهیه شده پیوند خورده توسط پرتو گاما توسط آنالیز DSC ، مقدار تورم و آنالیز سلولی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: نتایج این بررسی ها نشان داد که با این روش بدون افزودنی، کوپلیمریزاسیون با پیوند گاما با موفقیت انجام شده است. در آزمون تورم، اثر تورم و همچنین تغییر فاز از حالت دو فازی به تک فازی با توجه به داده های حاصله از این بررسی در دو دمای 40 و10 درجه سانتیگراد به ترتیب نشان دهنده ی آبگریزی و آبدوستی سطوح پیوند زده شده می باشد. آنالیز DSC نمونه ها نیز چنین تغییر فازی را در دمای LCST نشان می دهد که نشان دهنده وجود و پلیمریزه شدن N- ایزوپروپیل اکریل آمید به پلی- N- ایزوپروپیل اکریل آمید می باشد.آنالیز سلولی نیز در دماهای مختلف چسبندگی سلولی مناسب و همچنین ویژگی جدایش سلولها را از سطح پلیمر هوشمند نشان می دهد .
بحث و نتیجه گیری: سطوح کوپلیمر هوشمند نشان می دهد که در دمای فیزیولوژیکی (37 درجه سانتیگراد) سلولها به خوبی روی سطح بستر پیوندزنی شده کشت می یابند و در دمای 4 درجه سانتیگراد سوسپانسیون سلولی به دلیل ویژگی آب گریزی سطح ، ایجاد و از سطح جدا می شوند از این کوپلیمرها می توان برای جدایش سلولی بدون بهره گیری از روش های متداول جدایش سلولی همانند روش مکانیکی یا آنزیماتیکی بهره برد.
haydari kashl S, bi azar E, karimi A, asef nejad A, amir khani A, shahriari nour M et al . Smart Hydrogel designed PNIPAm / chitosan by Gamma Irradiation of Biological applications. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 20 (5) :207-215 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-945-fa.html
حیدری کشل سعید، بی آزار اسماعیل، کریمی آفرین، آصف نژاد آزاده، امیرخانی اشکان، شهریاری نور مهدی و همکاران.. طراحی هیدروژل هوشمند PNIPAm / کیتوسان تحت تابش دهی گاما به منظور کاربردهای بیولوژیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1391; 20 (5) :207-215