اثر عصاره آبی اسطوخدوس بر پاک سازی پلاک های آمیلوئیدی
مسعود سهیلی کاشانی ، محمود سلامی ، مصطفی رضایی طاویرانی* 1، محمدرضا کفاشیان
1- ، tavirany@yahoo.com
مقدمه: یکی از عوامل دخیل در ایجاد بیماری آلزایمر تجمع پپتیدهای آمیلوئید بتا و تشکیل پلاک های آمیلوئیدی در مغز می باشد. کاهش میزان این پلاک ها سبب بهبود بیماری آلزایمر می شود. عوامل مختلفی از جمله فاگوسیتوز توسط سلول های سیستم ایمنی، آنزیم های پروتئولیتیک و کبد در پاک سازی مغز از پلاک های آمیلوئیدی نقش دارند. در مطالعات قبلی نشان دادیم که عصاره آبی اسطوخدوس سبب بهبود حافظه موش های صحرایی آلزایمری می شود. در این مطالعه به بررسی اثر عصاره اسطوخدوس بر پاک سازی پلاک ها از مغز موش های صحرایی آلزایمری پرداخته شده است. مواد و روش ها: مدل حیوانی آلزایمر با تزریق پپتید آمیلوئید بتا درون بطن مغز حیوانات ایجاد شد. برای تایید تشکیل پلاک برش های مغزی با استفاده از روش کنگو رد رنگ آمیزی شدند. 20 روز بعد از تزریق آمیلوئید بتا حیوانات دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم عصاره اسطوخدوس را برای مدت 20 روز متوالی به صورت دورن صفاقی دریافت کردند. یافته های پژوهش: نتایج به دست آمده نشان داد که دوز 50 میلی گرم عصاره اثری روی پلاک ها نداشته است. دوز 100 میلی گرم عصاره تا حدودی سبب از بین رفتن پلاک ها شد. این در حالی است که دوز 200 میلی گرم به طور کاملاً موثری سبب پاک سازی مغز از پلاک های آمیلوئیدی شد. بحث و نتیجه گیری: چنین استنباط می شود که عصاره به صورت وابسته به دوز سبب از بین رفتن پلاک ها از مغز حیوانات آلزایمری می شود. شناسایی مکانیسم دقیق اثر عصاره نیاز به انجام مطالعات بیشتری دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1391/12/20 | پذیرش: 1391/12/27 | انتشار: 1391/12/27

sohaili kashani M, salami M, rezaee tavirani M, kafashian M. Effect of Aqueous Extract of Lavandula Angustifolia on Clearance of Amyloid Beta Plaques. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 20 (4) :168-175

سهیلی کاشانی مسعود، سلامی محمود، رضایی طاویرانی مصطفی، کفاشیان محمدرضا. اثر عصاره آبی اسطوخدوس بر پاک سازی پلاک های آمیلوئیدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1391; 20 (4) :168-175