i10-index20195

آزاده قادسی1 ، حمید حسن پور1 ، راضی ناصری فر1 ، جهانگیر عبدی1 ، محمدرضا محمودی2 ، حبیب اله ترکی3 ، امید رئیسی4 ، محمد ابراهیم گتسو5 ، اسد میرزائی* 6
1- گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی، دانشکدۀ پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
3- مرکز تحقیقات بیماری‌های گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
4- کمیتۀ تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
5- گروه میکروبیولوژی و انگل‌شناسی، دانشکدۀ علوم بهداشتی، دانشگاه بایرو، کانو، نیجریه
6- مرکز تحقیقات بیماری‌های مشترک، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران ، mirzaeia421@gmail.com
مقدمه: آکانتاموبا تک‌یاخته‌ای بیماری‌‌زا و فرصت‌طلب است که می‌‌تواند باعث عوارضی همانند ابتلا به کراتیت چشمی آمیبی، آنسفالیت گرانولوماتوز آمیبی و بیماری‌های پوستی شود. علاوه بر این می‌‌تواند در افرادی که نقص دستگاه ایمنی بدن دارند، سبب عفونت شدید گردد. با توجه به اینکه بیماری‌‌های سرکوب‌کنندۀ دستگاه ایمنی روزبه‌روز در حال افزایش هستند، توجه به این نوع انگل ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی وجود آکانتاموبا و تعیین ژنوتایپ آن در منابع مختلف آب شهرستان ایلام بود.
مواد و روش­ها: در این مطالعه، ۵۰ نمونۀ آب از مناطق مختلف ایلام شامل رودخانه‌‌ها، میدان‌ها شهری، استخرهای شنا، چشمه‌‌ها، آب‌های راکد شهری و پارک‌‌ها جمع‌آوری شد. نمونه‌‌ها با کمک فیلتر نیتروسلوزی (45/0 میکرون) فیلتر گردیدند و سپس فیلتر در محیط کشت آگار غیرمغذی غنی‌شده با باکتری اشرشیا کلای کشت‌شده قرار گرفت و نمونه‌های مثبت به روش PCR و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی برای تکثیر قطعۀ bp 18s rRNA 500  انجام شد. درنهایت، توالی نمونه‌ها بررسی و درخت فیلوژنیک ژنوتایپ‌ها ترسیم گردید.
یافته ­های پژوهش: از مجموع ۵۰ نمونۀ آب، 19 مورد (38 درصد) به روش میکروسکوپی از نظر آکانتاموبا مثبت تشخیص داده شدند و به کمک روش PCR نیز 16 نمونه (32 درصد) مثبت و تأیید گردیدند. بررسی ژنوتایپ این نمونه‌ها نشان داد که نمونه‌ها متعلق به ژنوتایپ‌‌های T4 (۵/۶۲ درصد)، T2 (۵/۱۲ درصد) و T11 (۵/۱2 درصد) بودند.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که منابع آبی ایلام به این انگل آلوده هستند و ژنوتایپ غالب آکانتاموبا T4 است که از سویه‌های بیماری‌زا است. با توجه به عوارض خطرناک ناشی از این آمیب، آموزش بهداشت برای افزایش آگاهی دربارۀ انتقال و نیز اقدامات بهداشتی برای پیشگیری از آلودگی توصیه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: گونۀ آکانتاموبا، آب، شهر ایلام، ژنوتایپ‌‌، 18s rRNA
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی پزشکی
دریافت: 1403/7/14 | پذیرش: 1403/7/14 | انتشار: 1403/7/1

Ethics code: 41/942004