[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: صفحه اصلي :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
نمایه ها::
برای نویسندگان::
هزینه چاپ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سیاست های نشریه ::
بیانیه اخلاقی::
ثبت شکایت::
::
Citation Indices from GS

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations68093459
h-index2719
i10-index19677
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: دوره 32، شماره 6 - ( 11-1403 ) ::
جلد 32 شماره 6 صفحات 108-97 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسۀ اثر ضدمیکروبی دو گیاه دارویی زولنگ و چای کوهی روی پاتوژن‌های دهانی در نمونۀ آزمایشگاهی
مهدی عیدی زاده1 ، پرستو ضرغامی مقدم2 ، فرید حقدادی3 ، علیرضا افشاری صفوی4 ، پیمان آل شیخ* 5
1- ‌دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
2- ‌مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
3- ‌گروه اندودونتیکس ، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
4- ‌گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بجنورد، بجنورد، ایران
5- مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، arezoopayman@yahoo.com
چکیده:   (279 مشاهده)
مقدمه: امروزه پوسیدگی و بیماری‌های قارچی سهم بسیاری از بیماری‌های مرتبط با دندان را به خود اختصاص داده‌اند. با توجه به همین امر، پژوهشگران در تلاش برای یافتن موادی با عوارض کمتر هستند. مطالعۀ حاضر با هدف بررسی دو گیاه زولنگ و چای کوهی بر پاتوژن‌های دهانی (استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکنس) انجام شد.
مواد و روش­ها: عصارۀ اتانولی به روش خیساندن تهیه گردید. اثربخشی عصاره‌ها و ترکیب آن‌ها در مقایسه با گروه‌های کنترل مثبت روی استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکنس با سه روش چاهک پلیت، انتشار از دیسک و ممانعت از تشکیل بیوفیلم بررسی شد. به‌منظور مقایسۀ میانگین قطر هالۀ عدم رشد باکتری از نرم‌افزار SPSS vol.17 و ‏آزمون آنالیز واریانس استفاده گردید. ‏ ‏در همۀ آزمون‌ها سطح معنی‌داری 5 درصد در نظر گرفته شد.
یافته­ های پژوهش: مطالعۀ حاضر نشان داد که اثر ضدمیکروبی دو گیاه زولنگ و چای کوهی در مقایسه با آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین، ضدقارچ نیستاتین و دهان‌شویۀ کلرهگزیدین چندان ‏چشمگیر نیست. از سویی، با ترکیب کردن نسبت‌های مختلف عصاره نیز تغییری در بهبود اثر دو گیاه حاصل نشد. در میان تیمارهای مطالعه‌شده نیز، اثر ضدمیکروبی ‏عصارۀ اتانولی (100 درصد) زولنگ نسبت به سایر ترکیب‌ها بیشتر ثبت گردید ‏(0.05>‏P‏). نتایج تعیین میزان اثر مهاری در تشکیل بیوفیلم نشان داد که ‏همۀ نمونه‌ها در محدودۀ تشکیل ‏بیوفیلم ضعیف قرار داشتند.
بحث و نتیجه‌گیری: دو گیاه دارویی زولنگ و چای کوهی آثار مهاری چشمگیری در مقایسه با دهان‌شویۀ تجاری کلرهگزیدین و آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین و ضدقارچ نیستاتین بر رشد دو گونۀ استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکنس از خود نشان ندادند.


 
واژه‌های کلیدی: زولنگ (Eryngium planum)، چای کوهی (Stachys Lavandulifolia)، استرپتوکوکوس موتانس، کاندیدا آلبیکنس
متن کامل [PDF 1380 kb]   (101 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای دهان و دندان
دریافت: 1403/3/8 | پذیرش: 1403/7/21 | انتشار: 1403/11/15
فهرست منابع
1. ‎1. Samaranayake L. Essential microbiology for dentistry-E-Book: Elsevier Health Sciences; 2018.
2. Van Chuyen N, Van Du V, Van Ba N, Long DD, Son HA. The prevalence of dental caries and associated factors among secondary school children in rural highland Vietnam. BMC Oral Health 2021;21:1-7. doi: 10.1186/s12903-021-01704-y.
3. Azmoudeh F, Aslanimehr M, Lourizadeh N. Effect of Glycyrrhiza glabra extract on Streptococcus mutans and Candida albicans (in vitro study). Stud Med Sci 2017;28:394-400. (Persian).
4. Răducanu AM, Didilescu AC, Feraru IV, Dumitrache MA, Hănţoiu TA, et al. Considerations on morphological abnormalities of permanent teeth in children with cleft lip and palate. Rom J Morphol Embryol 2015;56:453-7.
5. Ebrahim Netaj N, Rezaei Dastjerdi M, Ansari S, Amirian Chayjan K, Sepidarkish M, et al. Evaluation of Antifungal Effect of Alcoholic Extract of Achillea Millefolium and Trachyspermum ammi Against Candida albicans Isolated from Denture Stomatitis. Payavard Salamat 2022;16:278-85.
6. Ezati F, Bakhshi E, Ezati E, Salimi N. Investigate of Tooth Decay and Its Relationship with Knowledge, Attitude and Performance (KAP) in High School Students in Islamabad-e-Gharb City. J Arak Uni Med Sci 2022;25:450-63. doi: 10.32598/jams.25.3.6882.1.
7. Haydari M, Bardakci AG, Koldsland OC, Aass AM, Sandvik L, et al. Comparing the effect of 0.06%-, 0.12% and 0.2% Chlorhexidine on plaque, bleeding and side effects in an experimental gingivitis model: a parallel group, double masked randomized clinical trial. BMC Oral Health 2017;17:1-8. doi: 10.1186/s12903-017-0400-7.
8. Raissy M, Khamesipour F, Rahimi E, Khodadoostan A. Occurrence of Vibrio spp., Aeromonas hydrophila, Escherichia coli and Campylobacter spp. in crayfish (Astacus leptodactylus) from Iran. IJFS 2014;13:944-54.
9. Shahidi F, Tabatabaei YF, Roshanak S, Alizadeh BB, Vasiee A, et al. Antimicrobial activity of Taraxacum pseudocalocephalum leaves extract on pathogenic microorganisms and comparison with common therapeutic antibiotics in vitro. Iran J Infect Dis Trop Med 2019; 23:37-46 (Persian).‎
10. Jassbi AR, Miri R, Asadollahi M, Javanmardi N, Firuzi O. Cytotoxic, antioxidant and antimicrobial effects of nine species of woundwort (Stachys) plants. Pharm Biol 2014;52:62-7. doi: 10.3109/13880209.2013.810650.
11. Háznagy‐Radnai E, Balogh Á, Czigle S, Máthé I, Hohmann J, et al. Antiinflammatory activities of Hungarian Stachys species and their iridoids. Phytother Res 2012;26:505-9. doi: 10.1002/ptr.3582.
12. Shabani E, Mahmoudisourestani M, Mahen M. Evaluation of Four Extraction Methods on Antioxidant Compounds of Two Medicinal Vegetables, Froriepia subpinnata and Eryngium planum. Iran J Plant Physiol 2022;12:4223-30. doi:10.30495/ijpp.2022.1938898.1362.
13. Abrishami MR, Alesheikh P, Gharaei S, Norozi Khalili M, Saadat Khaje M, et al. Synergistic Effect of Methanolic Extracts of Rosmarinus Officinalis and Eugenia caryophyllata on Biofilm of Oral Pathogenic Bacteria. J North Khorasan Univ Med Sci 2020;12:1-9. doi: 10.29252/nkjms-12031.
14. Mohammadi A, Moghaddam PZ, Hashemi SA, Alesheikh P, Kasaian J. Evaluation of Antimicrobial and Antioxidant Activities of Latex and Extracts of Euphorbia monostyla. Curr Bioact Compd 2021; 17:74-8. doi: 10.2174/1573407216999201208204839.
15. Kremer D, Končić M, Kosalec I, Košir I, Potočnik T, et al. Phytochemical Traits and Biological Activity of Eryngium amethystinum and E. alpinum (Apiaceae). Hortic 2021;7: 364-80. doi: 10.3390/horticulturae7100364.
16. Dadartalab S, Houshmand Khomeiran E, Nikghadam P. Antibacterial Effect of ‎Eryngium planum Extract on Clinical Isolates of Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Vet Microbiol 2022; 18: 21-28.‎
17. Noshad M. Eryngium campestre essential oil: Total phenol and flavonoids contents, antioxidant power, antimicrobial activity and its interaction with nalidixic acid antibiotic in vitro. FSCT 2021; 18: 263-71. doi: 10.52547/fsct.18.118.263.
18. Motallebi R, mazandarani M, ebrahimzadeh M. autecology, ethnopharmacology, antioxidant activity of eryngium caucasicum trauve and floristic spectrum of medicinal plants in larim, mazandaran province. Eco-phytochem J Med plant 2014; 1: 44-57. (Persian)
19. Mohseni sisakht P, Nematollahi A, Abbasvali M, Kaboutari J. Study of the effect of aqueous and ‎ethanolic extracts of Carum copticum and Stachys lavandulifolia plants in Streptococcus iniae ‎cause of streptococcusis disease isolated from Rainbow trout fish farms. Iran J Vet Med 2020; 14.‎ ‎(Persian)‎
20. Mohammadpoor Kanzaq H, Noroozi M, Mahmoudi R, Mohammadpoorasl A‎, Zavoshi R. Study of Anti-Listeria Effects of Stachys ‎LavandulifoliaVachl Essential Oil in Ardabil Traditional Cheese. J Sabzevar Univ Med Sci 2015 22: 612-21.‎ ‎(Persian)‎
21. Morteza-Semnani K, Saeedi M, Mahdavi M, Rahimi F. Antimicrobial effects of methanolic extracts of some species of Stachys and Phlomis. J Mazandaran Univ Med Sci 2007; 17: 57-66 ‎.‎ ‎(Persian)‎.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.NKUMS.REC.1402.048‎


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eidizade M, Zarghami Moghaddam P, Haghdadi F, Afshari-Safavi A, Alesheikh‎ P. Comparison of Antimicrobial Effects of Two Medicinal Plants Eryngium Planum and Stachys Lavandulifolia on Oral Pathogens in Vitro Models. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2025; 32 (6) :97-108
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-8296-fa.html

عیدی زاده مهدی، ضرغامی مقدم پرستو، حقدادی فرید، افشاری صفوی علیرضا، آل شیخ پیمان. مقایسۀ اثر ضدمیکروبی دو گیاه دارویی زولنگ و چای کوهی روی پاتوژن‌های دهانی در نمونۀ آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1403; 32 (6) :97-108

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-8296-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 32، شماره 6 - ( 11-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام Journal of Ilam University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4680