[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: صفحه اصلي :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
نمایه ها::
برای نویسندگان::
هزینه چاپ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سیاست های نشریه ::
بیانیه اخلاقی::
ثبت شکایت::
::
Citation Indices from GS

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations68704104
h-index2822
i10-index20699
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: دوره 32، شماره 4 - ( 7-1403 ) ::
جلد 32 شماره 4 صفحات 98-87 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آزمایشگاهی ترکیب غلظت‌های مختلف عصارۀ اتانولی گیاهان دارویی پونه و شیرین‌بیان روی پاتوژن‌های دهانی
مصطفی رعنایی1 ، فرزانه شاکری2 ، محمدرضا پورعباس1 ، مینا باقری1 ، پرستو ضرغامی مقدم* 3
1- دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
2- مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
3- مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، parastoozarghami@yahoo.com
چکیده:   (294 مشاهده)
مقدمه: در این تحقیق، بررسی تأثیر ضدمیکروبی عصارۀ اتانولی پونه و ریشۀ شیرین‌بیان (در غلظت‌های مختلف) بر قارچ کاندیدا آلبیکنس و باکتری استرپتوکوکوس موتانس هدف قرار داده‌شده است تا در صورت مشاهدۀ اثر ضدباکتریایی و ضدقارچی این گیاهان، بتوان به‌عنوان گیاهانی مؤثر بر میکروارگانیسم‌های بیوفیلم دهانی برای جایگزینی با داروهای تجاری موجود در بازار معرفی کرد و به‌عنوان راهکاری به‌صرفه و نوین برای مقابله با پوسیدگی تلقی نمود.
مواد و روش­ها: دو گیاه دارویی پونه و شیرین‌بیان در مطالعۀ آزمایشگاهی پس از جمع‌آوری و خشک کردن، توسط حلال اتانول عصاره‌گیری شدند. بررسی خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی به روش‌های انتشار دیسک، چاهک پلیت و سنجش میزان تشکیل بیوفیلم روی 162 نمونه انجام گردید. برای تجزیه‌وتحلیل آماری از آزمون کروسکال والیس استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در نرم‌افزار SPSS vol.22 صورت گرفت. در همۀ آزمون‌ها سطح معناداری 5 درصد در نظر گرفته شد.
یافته ­های پژوهش: تجزیه‌وتحلیل نتایج در روش انتشار از دیسک و چاهک پلیت نشان داد که غلظت mg/ml 100 شیرین‌بیان قوی‌ترین اثر ضدباکتریایی را در میان غلظت‌های مختلف از خود نشان می‌دهد و باکتری استرپتوکوکوس موتانس حساس‌تر از قارچ کاندیدا آلبیکنس مشاهده شد. نتایج سنجش میزان تشکیل بیوفیلم نیز نشان داد که غلظت mg/ml 100 شیرین‌بیان قوی‌ترین اثر را در مهار بیوفیلم باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس دارد.
بحث و نتیجه‌گیری: در این مطالعه، از میان نمونه‌های بررسی‌شده، غلظت mg/ml 100 گیاه شیرین‌بیان اثر ضدباکتریایی مشابه در مقایسه با دهان‌شویۀ کلرهگزیدین تجاری دارد؛ اما تفاوت فراوانی با آنتی‌بیوتیک آزمایش‌شده داشت و می‌تواند در تحقیقات آتی برای ساخت دهان‌شویۀ گیاهی بررسی گردد.
واژه‌های کلیدی: اثر ضدباکتریایی، پونه، شیرین‌بیان، پاتوژن دهان
متن کامل [PDF 890 kb]   (152 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی ترمیمی ومواد دندانی
دریافت: 1402/8/28 | پذیرش: 1403/2/8 | انتشار: 1403/7/1
فهرست منابع
1. Forssten SD, Bjorklund M, Ouwehand AC. Streptococcus mutans, caries and simulation models. Nutrients 2010; 2: 290 - 8. doi:10.3390/nu2030290.
2. Gurenlian JR. The Role of Dental Plaque Biofilm in Oral Health. J Dent Hyg 2007;81. doi:10.1111/j.1600-051x.1998.tb02419.
3. Kafshgari HS, YazdanianM, Ranjbar R, Tahmasebi E, Mirsaeed SRG, et al. The effect of Citrullus colocynthis extracts on Streptococcus mutans, Candida albicans, normal gingival fibroblast and breast cancer cells. J Biol Res 2019; 92: 30-3. doi:0.4081/jbr.2019.8201.
4. Zhang W, Li Y, Lin J, Abduryim A, Zhao J. Cariogenicity of Candida albicans of distinct genotypes among 3-5-year-old Uygur children in Kashgar, Chi na-a case-control study. BMC Oral Health 2018;18:203. doi: 10.1186/s12903-018-0658-4.
5. Haydari M, Bardakci AG, Koldsland OC, Aass AM, Sandvik L, et al. Comparing the effect of 0.06%-, 0.12% and 0.2% Chlorhexidine on plaque, bleeding and side effects in an experimental gingivitis model: a parallel group, double masked randomized clinical trial. BMC Oral Health 2017;17:118. doi: 10.1186/s12903-017-0400-7.
6. Pretti H, Barbosa GLdR, Lages EMB, Gala-Garcia A, Magalhaes CSd, et al. Effect of chlorhexidine varnish on gingival growth in orthodontic patients: a randomized prospective split-mouth study. Dent Press J Orthod 2015; 20:66-71. doi: 10.1590/2177-6709.20.5.066-071.
7. Raissy M, Khamesipour F, Rahimi E, Khodadoostan A. Occurrence of Vibrio spp., Aeromonas hydrophila, Escherichia coli and Campylobacter spp. in crayfish (Astacus leptodactylus) from Iran. Iran J Fish Sci 2014;13:944-54.
8. Shahidi F, Tabatabaei Yazdi F, Roshanak S, Alizadeh Behbahani B, Vasiee A, Norouz N. Antimicrobial activity of Taraxacum pseudocalocephalum leaves extract on pathogenic microorganisms and comparison with common therapeutic antibiotics in vitro. Iran J Infect Dis Trop Med 2019;23:37-46. doi:10.52547/qums.14.9.1.
9. Farhadi M, Lotfali E, Farhadi S F, Jolehar M. Evaluation of Antifungal Effects of Aqueous Extract of Mentha Longifolia Using 0.2% Chlorhexidine on Clinical Isolates of Candida Albicans from Oral Cavity of Patients with Leukemia. Res Med 2020; 44: 436-41.
10. Najat Agiel, Yavuz Bulent Kose, Zeynep Gülcan, Nagehan Saltan, Mine Kurkcuoglu, Gokalp Iscan. Antioxidant and antimicrobial activity of the endemic Mentha longifolia subsp. cyprica growing in Cyprus. Phytochem Lett 2023; 60: 243-8. doi:10.1016/j.phytol.2023.09.003.
11. Wahab S, Annadurai S, Abullais SS, Das G, Ahmad W, Ahmad MF, et al. Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology. Plants (Basel) 2021; 14;10:2751. doi:10.3390/plants10122751.
12. Latifian M, Rad B, Shakarami J, Rahkhodaei E. Evaluation of the lethal effect of plant extracts and their synergistic effect with Beauveria bassiana to control the population of Oryzaephilus surinaemensis fed on date palm. BCPP 2020; 20;7:17-30.
13. Gholami Pornaki P, Aghazadeh M, Sadeghi MR. Evaluation of chemical composition and in-vitro antibacterial activity of oregano (Mentha pulegium) growing wild in maku and its inhibitory effect on Staphylococcus aureus in sausage. VJ 2017;30:69-77 .
14. Karami Z, Mirzaei H, Imam Juma Z, Sadeghi Mahonak A, Khamiri M. Evaluation of antimicrobial activity of licorice root ethanolic extract in orange soda. IFSTRJ ‎2012; 8: 251-261. doi: 10.22067/ifstrj.v8i2.17288.
15. Kermanshah H, Hashemi Kamangar S, Arami S, Mirsalehian A, Kamalinejad M, Karimi M, et al . In vitro evaluation of antibacterial activity of hydroalcoholic extract of Salvia officinalis and Pimpinella anisum against cariogenic bacteria. JDM 2009; 22:149-54.
16. Shirazi M, Ranjbar R, Eshraghi S, Sadeghi G, Jonaidi N, Bazzaz N, et al. An evaluation of antibacterial activity of Glycyrrhiza glabra extract on the growth of Salmonella, Shigella and ETEC E. coli. J Biol Sci 2007;7:827-9. doi: 10.3923/jbs.2007.827.829.
17. Nourizadeh E, Mirzapour T, Ghasemi K, Razavi SM, Latifi NS. Survey of anti-bacterial effects of spearmint, liquorice, perrenial weed, mayweed and thyme on helicobacter pylori. Daneshvar Med ‎ 2004; 11: 67-70. (persian)
18. Abrishami MR, Alesheikh P, Gharaei S, Norozi Khalili M, Saadat Khaje M, et al. Synergistic Effect of Methanolic Extracts of Rosmarinus Officinalis and Eugenicaryophyllataon Biofilm of Oral Pathogenic Bacteria. J North Khorasan Univ Med Sci 2020;12:1-9. doi: 10.29252/nkjms-12031.
19. Scorzoni L, Benaducci T, Almeida A, Silva DHS, Bolzani V da S, Mendes-Giannini MJS. Comparative study of disk diffusion and microdilution methods for evaluation of antifungal activity of natural compounds against medical yeasts Candida spp and Cryptococcus sp. Rev Ciênc Farm Básica Apl 2007; 28:25-34.
20. Sedighinia F SAA, Soleimanpour S, Zarif R AJ, Ghazvini K. Antibacterial activity, in oGgaopa, 118. Avicenna J Phytomed 2012;2:118-24.
21. Geetta RV, Roy A. In vitro Evaluation of Antibacterial activity of Ethanolic root extract of Glycyrrhiza glabra on oral microbes. Int J Drug Dev Res 2012 ;4: 161-5.
22. Linguaraj A, jagannanauar S, Battur H, Shamara S, Siuakumar V, up p. Effect of aqueous and alcoholic Licorice(Glycyrrhiza Glabra)Root Extract Against Streptococcus mutans and Lactobacillus acidophilus in comparison to chlorhexidine: An In Vitro study. J Int Oral Health 2014; 6: 29-34.
23. Utsunomiya T, Kobayashi M, Ito M, Pollard RB, Suzuki F.Glycyrrhizin improves the resistance of Candida albicans through the modulation of MAIDS-associated type 2 T cell responses. Clin Immunol 2000;95:145-55. doi:10.1006/clim.2000.4854.
24. Arbabi-Kalat F, Porzamani M. Comparison the antifungal effect of licorice and nystatin, invitro study study. JDM 2013; 26:71-4.
25. Azizi Tabrizzad N, SeyedinArdebili M, Hojjati M. Investigation of chemical compounds and antibacterial activity of pennyroyal, mint and thyme essential oils. FST 2019;16:395-404.
26. Shariatifar N, Pirali-Hamedani M, Moazzen M, Ahmadloo M, Yazdani D. Study of the Antimicrobial Effects of Aqueous Extract of Olea europaea, Solanum nigrum, Artemisia sieberi, Teucrium polium, Glycyrrhiza glabra on some Food-borne Pathogenic Bacteria. J Med Plants 2019; 18:264-73. doi: 10.29252/jmp.4.72.264.
27. Azmoudeh F, Aslanimehr M, Lourizadeh N. Effect of Glycyrrhiza glabra extract on Streptococcus mutans and Candida albicans (in vitro study). Stud Med Sci 2017; 28:394-400.
28. Borjian Brojeni S, Kaveh Baba Heydari E, Mortezaei S, Karimian M, Shirzad M, Validi M. The Antibacterial Effects of the Hydroalcoholic Extracts of Aloe Vera and Glycyrrhiza Glabra against Cariogenic Bacteria InVitro. J Babol Univ Med Sci 2016; 18:14-20. doi: 10.22088/jbums.18.4.14.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.NKUMS.BLC.1401.004.


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ranaei M, Shakeri F, Pourabbas M R, Baqeri M, Zarghami Moghaddam P. Evaluation of the Combination of Different Concentrations of Ethanolic Extracts of Mint (Menta longifolia) and Licorice (Glycyrrhiza glabra) on Oral Pathogens. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2024; 32 (4) :87-98
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-8148-fa.html

رعنایی مصطفی، شاکری فرزانه، پورعباس محمدرضا، باقری مینا، ضرغامی مقدم پرستو. بررسی آزمایشگاهی ترکیب غلظت‌های مختلف عصارۀ اتانولی گیاهان دارویی پونه و شیرین‌بیان روی پاتوژن‌های دهانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1403; 32 (4) :87-98

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-8148-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 32، شماره 4 - ( 7-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام Journal of Ilam University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.16 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4671