لیلا یدالهی فارسانی1 ، نوشا ضیاء جهرمی* 2، محمد واعظی پور3
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، nooshazia.59@gmail.com
3- دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مقدمه: سندرم متابولیک به­ عنوان یک ناهنجاری بالینی متداول، با افزایش خطر بروز بیماری دیابت نوع 2 و عوامل خطر قلبی-عروقی می ­باشد. افزایش واسطه­ های التهابی هم چون پروتئین واکنشگر C و سایتوکین ­های التهابی می تواند با بروز و پیشرفت سندرم متابولیک و دیابت نوع دو در ارتباط ­باشد.
مواد و روش ­ها: مطالعه حاضر بر روی 35 بیمار زن و مرد با میانگین سنی 55 سال، مبتلا به دیابت نوع دو همراه با سندرم متابولیک و 35 فرد سالم به­ عنوان گروه شاهد انجام شد. نمونه ­های سرمی جدا شده جهت بررسی سطح سرمی اینترلوکین 18 توسط کیت الایزا و پروتئین واکنشگر C، به روش کمی تا زمان انجام آزمایشات در 20- نگهداری شد. استخراج RNA از سلول ها توسط کیت JenaBioscience انجام گرفت و در نهایت سنجش بیان ژن با استفاده از Real Time RT-PCR کمی به انجام رسید.
یافته­ های پژوهش: میانگین مقادیر سرمی اینترلوکین 18 افزایش معنا داری داشت(P=0.008) و سطح سرمی پروتئین واکنشگر  C (P<0.001) در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو توام باسندرم متابولیک نسبت به افراد سالم افزایش معناداری داشت. هم چنین بیان ژن اینترلوکین 18 (P=0.003) در سلول ­های لنفوسیت­ بیماران دیابت نوع دو همراه سندرم متابولیک در مقایسه با افراد سالم به ­طور معناداری بالاتر بود.
بحث و نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که بیماران مبتلا به دیابت نوع دو همراه سندرم متابولیک در مقابل افراد سالم مقادیر افزایش یافته ­ای از فاکتورهای التهابی از قبیل اینترلوکین 18، پروتئین واکنشگر C را در سرم خود دارند. بنا بر این سطح سرمی اینترلوکین 18، پروتئین واکنشگر C و میزان بیان ژن اینترلوکین 18 می ­تواند نقش مهمی در پاسخ التهابی و پیشرفت بیماری دیابت نوع دو و سندرم متابولیک داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: اینترلوکین 18، پروتئین واکنشگر C، دیابت نوع دو، سندرم متابولیک
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1397/5/15 | پذیرش: 1397/10/30 | انتشار: 1398/6/24

Yadolahi Farsani L, Zia-jahromi N, Vaezipour M. Comparison of Serum Level and IL-18 Gene Expression and Reactive Protein in Patients with Type 2 Diabetes with Metabolic Syndrome and Healthy People . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 27 (3) :173-182