الهام صفوی1 ، مسعود همایونی تبریزی* 2، احسان کریمی1
1- گروه زیست شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2- گروه زیست شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران ، mhomayouni6@gmail.com
مقدمه: رگزایی فرایندی پویا است که در شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک نظیر رشد تومورهای سرطانی نقش مهمی دارد. امروزه استفاده از نانو ذرات تولید شده به روش سبز به دلیل قدرت مهار رگ زایی نقش مهمی در مبارزه با سرطان بر عهده دارند. در روش سبز از عصاره گیاه به عنوان عامل کاهنده یون های فلزی و روشی مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست در سنتز نانو ذرات استفاده می گردد. در این مطالعه از نانو ذرات اکسید روی سنتز شده با عصاره ریشه گیاه انجبار استفاده شد و مهار رگ زایی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش ها: برای بررسی اثرات ضدرگ زایی نانو ذرات اکسید روی سنتز شده به روش سبز، 30 عدد تخم مرغ نژادRoss  در 6 گروه شامل شاهد و شاهد آزمایشگاهی و 4 گروه تجربی(تیمار شده با غلظت های 2000، 1000، 500، 250 میکروگرم بر میلی لیتر از نانو ذرات اکسید  روی) که به طور کاملاً تصادفی تقسیم شده بودند مورد ارزیابی قرار گرفت. در روز 12، اثرات نانو ذرات بر تیــمارها مورد آنالیز قرار گرفت. داده های حاصل توسط نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA بررسی گردید و P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: یافته های به دست آمده نشان می دهد که استفاده از غلظت های 1000 و 2000 میکروگرم در میلی لیتر از نانو ذرات اکسید روی می تواند سبب کاهش معنی دار در تعداد عروق و طول عروق پرده کوریوآلانتوئیک(P<0.001)، کاهش میزان وزن و کاهش طول سری-دمی(P<0.05) جنین های جوجه در مقایسه با گروه شاهد شود.
بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد نانو ذرات اکسید روی سنتز شده با عصاره آبی ریشه گیاه انجـــبار دارای توانایــی لازم در مهار رگ زایی است.

واژه‌های کلیدی: آنژیوژنز، ZnO، پرده کوریوآلانتوئیک
دریافت: 1396/8/30 | پذیرش: 1397/1/14 | انتشار: 1397/3/25

Safavi E, Homayouni Tabrizi M, Karimi E. Investigation of Antiangiogenic Properties of Green ZnO Nanoparticles Synthesized By Root Extract of Persicaria bistorta . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (2) :45-55

صفوی الهام، همایونی تبریزی مسعود، کریمی احسان. بررسی خصوصیات ضد رگ زایی نانو ذرات اکسید روی سنتز شده به روش سبز با استفاده از عصاره آبی ریشه گیاه انجبار . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (2) :45-55