1- گروه پزشکی مولکولی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران ، tajalli@acecr.ac.ir 2- گروه علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران 3- گروه کیفیت و ایمنی مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
چکیده: (4804 مشاهده)
مقدمه:آفلاتوکسین M1 متابولیتی از آفلاتوکسین B1میباشد که ممکن است در شیر حیواناتی که از غذای آلوده به آفلاتوکسین B1 تغذیه کرده باشند، یافت شود. با در نظر گرفتن نقش شیر و فرآوردههای آن در تغذیه انسان، توجه به جنبههای سلامت این ماده غذایی باارزش، اجتنابناپذیر میباشد. از طرفی آلودگی آن به آفلاتوکسین M1میتواند سلامت مصرفکنندگان را بهخطر اندازد. لذا نیاز به استفاده از روشهایی به منظور حذف یا غیر فعالسازی آفلاتوکسین M1در شیر و محصولات لبنی احساس میشود. توکسینزدایی میکروبی یکی از روشهای حذف آفلاتوکسینها از جمله آفلاتوکسین M1 محسوب میشود. در این تحقیق، به بررسی اثر باکتری لاکتوباسیلوس کازئی به منظور کاهش یا حذف آفلاتوکسین M1 در ماست درطول مدت نگهداری آن پرداخته شده است. مواد و روشها:لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری آغازگر ماست پروبیوتیک، کشت داده شد. شیر بازسازیشده، در چهار سطح 05/0، 1/0، 5/0 و 75/0 نانوگرم در میلیلیتر، با آفلاتوکسین M1 آلوده گردید. نمونهها با لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری آغازگر ماست پروبیوتیک تلقیح شدند. میزان باقیمانده آفلاتوکسین M1پس از سانتریفیوژ نمونههای ماست در روز اول، هفتم، چهاردهم و بیست و یکم توسط روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتههای پژوهش:نتایج بیانگر این مطلب است که حضور باکتری لاکتوباسیلوس کازئی در کاهش سمّ مؤثر بود. همچنین مشخص گردید مقادیر مختلف آفلاتوکسین M1 تأثیر معنیداری بر کاهش سمّ نمیگذارند. بحث و نتیجهگیری:نتایج این مطالعه نشان میدهد که استفاده از لاکتوباسیلوس کازئی میتواند به عنوان یک تکنیک در توکسینزدایی میکروبی غذاهای آلوده باآفلاتوکسین M1 مورد ارزیابی قرار گیرد.
تجلی فائزه، کته شمشیری مرضیه، مهربان سنگ آتش معصومه. بررسی اثر لاکتو باسیلوس کازئی بر کاهش میزان آفلاتوکسین M1 در ماست پروبیوتیک در طول مدت زمان ماندگاری آن. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (2) :173-180