الهام قدوسی دهنوی1 ، حسین مقصودی* 2، رضا حاجی حسینی1
1- گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه پیام نور، مرکز ری، تهران، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، مرکز شرق، تهران، ایران ، hossein_m2002@gmail.com
مقدمه: تهاجم و مهاجرت، که مرتبط با پاسخ­ های التهابی است نقش مهمی را در روند بیماری ­زائی استئوآرتریت بازی می­ کند. متالوپروتئینازها به عنوان یکی از مهم ­ترین بیومارکرهای کاتابولیک نقش به سزایی را در میزان تهاجم و مهاجرت سلولی در سلول های مونوسیت/ماکروفاژ بازی می­کنند. هدف از  این مطالعه، بررسی خاصیت ضد تهاجمی و ضد مهاجرتی اسانس هسته عناب به وسیله مهار متالوپروتئینازی 1، 2، 3 و 9 که در جریان بیماری­ استئوآرتریت افزیش بیان پیدا می­کنند است.
مواد و روش‌ ها: میوه عناب از شهر اصفهان جمع آوری، هسته ها جدا و در مرکز ذخایر ژنتیک ایران اسانس گیری شد. تاثیر اسانس هسته عناب بر روی میزان تهاجم و مهاجرت سلولی با transwell chambers، میزان بیان ژن MMP-1, 2, 3, 9 با ریل تایم، میزان بیان پروتئین با وسترن بلاتینگ و الایزا و میزان فعالیت MMP-2 و MMP-9 توسط ژلاتین زیموگرافی بررسی گردید.
یافته‌ های پژوهش: غلظت 50 میکروگرم بر میلی لیتر از اسانس به طور مشخصی توانست میزان تهاجم و مهاجرت سلولی را در THP-1 تحریک شده با LPS در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری نشان دهد(P<0.05) و هم چنین نتایج نشان داد که این خاصیت ضد تهاجمی اسانس در سلول های THP-1 تحریک شده با LPS مربوط به بیان MMP-9 هم در سطح بیان ژن و فعالیت پروتئین MMP-9 است که نسبت به گروه ­های کنترل کاهش معناداری نشان دادند(P<0.05).
بحث و نتیجه‌ گیری: اسانس هسته عناب قادر به مهار توانایی مهاجرت و تهاجم سلولی القاء شده به وسیله LPS شده و می توان آن را به عنوان یک راه کار تئوریک برای درمان استئوآرتریت پیشنهاد کرد.
واژه‌های کلیدی: استئوآرتریت، اسانس هسته عناب، تهاجم، مهاجرت، متالوپروتئیناز
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1396/2/7 | پذیرش: 1396/5/28 | انتشار: 1397/8/24

Ghodousi Dehnavi E, Maghsoudi H, Haji Hosseini R. Zizyphus jujuba Seed Essential Oil Inhibits Lipopolysaccharide-Stimulated THP-1 Cells Invasion and Migration through Suppression of Matrix Metalloproteinase-9 Expression . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (4) :197-209