:: دوره 21، شماره 6 - ( آذر ماه 1392 ) ::
امیرحسین محوی1 ، مریم مصرقانی* 2، کبری کریمی3 ، مینا شیرژیان3
1- دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، m_eserghany@yahoo.com
3- مرکز بهداشت غرب
مقدمه: آلودگی فلزات سنگین ناشی از شیرابه تولیدی مراکز دفن مواد زائد شهری باعث بروز مسائل زیست محیطی مختلفی شده است . هدف از این مطالعه بررسی راندمان حذف فلزات سنگین ( Cu, Zn, Co ) از شیرابه مرکز دفن شهر تهران با کمک فرایند الکتروکواگولاسیون و ارزیابی اقتصادی این روش بود . مواد و روش ها: این مطالعه به صورت یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی ، با استفاده یک مخزن پلکسی گلس با حجم موثر 7/0 لیتر حاوی 9 الکترود آلومینیومی صفحه ای انجام شد. به منظور تبدیل جریان برق متناوب به مستقیم الکترودها به روش تک قطبی با آرایش موازی به یک منبع تغذیه متصل شدند . مخزن با شیرابه مرکز دفن شهر تهران پر شد . در صد حذف فلزات سنگین ( Cu, Zn, Co ) در گستره دانسیته جریان (mA/cm2 50 ، 70، 90، 110 ) ، زمان واکنش ( 5 ،10 ، 15 ، 20 ، 25 ، 30 ، 35 و 40 دقیقه ) و pH در مقادیر ( 4 ، 7 ، 9 ) تعیین مقدار گردید یافته های پژوهش: در این مطالعه راندمان بهینه حذف فلزات سنگین ( Cu, Zn, Co ) از شیرابه در دانسیته جریان mA/cm2 110 پس از 25 دقیقه تماس ( زمان تماس بهینه ) در pH شیرابه به ترتیب 2/88 ، 6/88 ، 1/93 در صد بدست آمد . تحت این شرایط انرژی الکتریکی و میزان الکترود مصرفی به ترتیب 7/3 کیلووات ساعت به ازای هر مترمکعب شیرابه و 26/1 گرم آلومینیوم به ازای هر لیتر شیرابه بود . بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تکنولوژی الکتروکواگولاسیون با استفاده از الکترود صفحه ای آلومینیومی می تواند روشی موثر و اقتصادی در حذف فلزات سنگین از شیرابه مرکز دفن شهر تهران مطرح گردد .
واژه‌های کلیدی: الکتروکواگولاسیون، حذف فلزات سنگین، شیرابه، هزینه بهره برداری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1390/8/9 | پذیرش: 1392/7/28 | انتشار: 1392/10/9

mahvi A H, meserghani M, agharezaei Z, shirjian M. Performance of electrocoagulation process for the removal of heavy metals (copper, zinc, cobalt) from landfill leachate in Tehran. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2013; 21 (6) :71-79