صحرا بهروش1 ، فاطمه کشاورزی* 2، فرشید رئیسی3
1- گروه میکروبیولوژی، واحد علوم و تحقیقات کردستان، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
2- گروه ژنتیک، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران ، gol.keshavarzi@gmail.com
3- گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

مقدمه: استرپتوکوک گروه B  (GBS)یا آگالاکتیه یکی از مهم ترین علل عفونت میان نوزادان زودرس است. باکتری از طریق مادر به بچه منتقل می شود و منجر به مرگ نوزاد می گردد. دیدگاه مطالعه حاضر تشخیص(GBS) میان نمونه های کلینیکال زنان باردار در استان کرمانشاه به روش Colony PCR و سپس مقایسه روش تشخیصی فنوتیپیک و ژنوتیپیک بود.
مواد و روش ها: صد خانم باردار با سن بارداری 30 تا 38 هفته در طی 4 ماه از فروردین 1393 از مراکز بیمارستانی استان کرمانشاه انتخاب شدند. نمونه ها از ترشحات واژینال زنان گرفته شد و با محیــط کشت استاندارد(THB) تایــــت هــویت براث و بلادآگار و روش colony PCR برای ژنSCP B  ارزیابی شدند.
یافته های پژوهش: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد، ارزیابی اگر به روش فنوتیپیک باشد، تنها 5 درصد نمونه ها ناقل استرپتوکوک گروه B بود ولی وقتی کلیه نمونه ها با روش colony PCR ارزیابی شد، درصد ناقل نمونه ها به 7 درصد افزایش یافت. هم چنین نتایج تست آنتی بیوگرام نشان داد، بیشترین مقاومت مربوط به اریترومایسین بود و آنتی بیوتیک مناسب جهت درمان ابتدا پنی سیلین و سپس ونکومایسین ارزیابی شد.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج، شدت انتشار GBS در زنان باردار کرمانشاهی بالا است. به علاوه، روش Colony PCR که در آن عملیات استخراج DNA از کلنی های رشد یافته حذف شده است می تواند یک روش سریع، قابل اعتماد و به صرفه تر برای تشخیص ناقلین باشد.

واژه‌های کلیدی: استرپتوکوک گروه B(آگالاکتیه)، colony PCR، ژنSCP B، تست آنتی بیوگرام
دریافت: 1395/12/2 | پذیرش: 1396/3/8 | انتشار: 1397/3/25

Behrvash S, keshavarzi F, Raeisi F. Detection of GBS(scpB gene) Carriers in Pregnant Women in Kermanshah By phenotypic and Colony PCR Methods . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (2) :37-44

بهروش صحرا، کشاورزی فاطمه، رئیسی فرشید. تشخیص حاملین استرپتوکوک های گروهB حامل ژن (scp B) در زنان باردار شهرستان کرمانشاه با روش فنوتیپی و Colony PCR . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (2) :37-44