صدیقه فلامرزی منفرد1 ، فرهاد نظریان فیروزابادی* 2، احمد اسماعیلی1
1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم ‌آباد، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم ‌آباد، ایران ، Nazarian.f@lu.ac.ir

مقدمه: باکتری ­های اسیدلاکتیک(LAB)، گروهی از باکتری ­های گرم مثبت، بدون اسپور، کروی یا میله­ ای شکل و کاتالاز منفی هستند که عموماً به‌ عنوان ارگانیسم­ های ایمن در نظر گرفته می ­شوند. این باکتری ­ها دارای توانایی تولید تغییرات مطلوب در طعم و بافت غذا می ­باشند. انتروکوک ­ها باکتری ­های اسیدلاکتیکی با توانایی تولید پپتیدهای ضدمیکروبی(باکتریوسین­ ها) می ­باشند.
مواد و روش ­ها: به­ منظور، شناسایی و جداسازی ژن­ کدکننده و پپتید مربوطه از سویه­ های انتروکوکوس فاسیوم شیره­ بلوط، یک مطالعه ­ای تجربی صورت گرفت. برای این منظور، استخراج DNA از باکتری انتروکوکوس فاسیوم سویه LUB950217 صورت گرفت. واکنش PCR با استفاده از آغازگر­های هرز انجام گرفت و پس از خالص­ سازی محصول PCR، توالی سنجی صورت گرفت. آنالیزهای بیوانفورمانیکی صورت گرفت و توالی پروتئین مدل سازی شد.
یافته ­های پژوهش: پس از انجام توالی ­یابی و مقایسه هم ‌ردیفی، پپتیدی با 36 اسیدآمینه و وزن مولکولی 28/4658 دالتون شناسایی شد. میزان شباهت این پپتید با باکتریوسین ­های شناخته شده از 100-86 متغیر بود. پپتید شناسایی شده به شدت کاتیونی(2/2 در 7pH=) بود.
بحث و نتیجه گیری: انتروسین مربوط به انتروکوکوس فاسیوم سویه LUB950217 دارای طیف مهارکنندگی رشد بر روی باکتری ­های گرم مثبت و گرم منفی می ­باشد. بنا بر این این سویه از باکتری پتانسیل بالایی جهت بررسی و استفاده به ­عنوان، نگه ‌دارنده ‌های زیستی در صنایع غذایی و خوراک دام دارد. به­ علاوه، جـــداسازی، همسانه­ سازی و بیان ژن کدکننده­ این پپتید در گیاهان زراعی ممکن است بتواند گـــیاهان را به بیماری­ های قارچی و میکروبی مقاوم کند.

واژه‌های کلیدی: انتروکوکوس فاسیوم، PCR، باکتریوسین، انتروسین A
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/10/7 | پذیرش: 1396/8/3 | انتشار: 1397/10/25

Falamarzi monfared S, Nazariyan Firuozabadi F, Ismaili A. Identification and Isolation of an Enterocin Encoding Gene from an Enterococcus faecium Strain LUB950217 Isolated from Oak Tree Sap . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 26 (5) :180-188