مرضیه مهرافزا*
چکیده مقدمه:آزمایش مایع منی امری ضروری جهت بررسی زوج نابارور می باشد ونتایج آن انتخاب نوع روش درمان را تحت تاثیر قرار می دهد.یافته های اخیر نشان دادند که مورفولوژی اسپرم بر اساس معیار کروجر که بر اساس پروگنوز درمان به سه گروه: 1) >14 درصد (عالی)، 2) 14-4 درصد (متوسط) و3) < 4 درصد (بد) تقسیم می شود ، بیومارکری عالی برای پیشگویی کارکرد اسپرم و پیامد درمان می باشد.در مقابل مطالعات دیگری نشان داده اند که پیامد درمان ICSI به معیار کروجر وابسته نیست. هدف:هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پارامترهای اسپرم (تحرک-تعداد و مورفولوژی) و منبع برداشت اسپرم بر موفقیت درمان ICSI می باشد. مواد و روش ها :مطالعه حاضر مقطعی-تحلیلی می باشد که بروی 500 بیمار با اندیکاسیون ICSI که به مرکز درمان ناباروری مهر مراجعه نمودند،انجام شد.متغیرهای مورد بررسی شامل سن زن-سن مرد-علت و مدت نازایی-پارامترهای اسپرم(تعداد-تحرک و مورفولوژی)-منبع تهیه اسپرم-تعداد تخمک برداشت شده-تعداد جنین های منتقل شده-تعداد جنین جایگزین شده و میزان حاملگی می باشد.بعد از جمع آوری داده ها آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.10 با آزمونهای کای اسکوئر و تی تست انجام پذیرفت. نتایج:بررسیها نشان داد که میزان حاملگی 39 درصد (195 نفر از 500 بیمار) می باشد.میانگین سن زن ارتباط آماری معنی داری بر پیامد درمان داشت(در زنان حامله 6/5±6/29 و زنان غیرحامله5/5±6/31 سال).نتایج نشان داد که علت و مدت نازایی –پارامترهای اسپرم (تعداد-تحرک و مورفولوژی) و منبع تهیه اسپرم بر نتیجه درمان ICSI تاثیر معنی دار آماری ندارد. بحث و نتیجه گیری: باتوجه با نتایج مطالعه حاضر ، بنظر می رسد که پارامترهای اسپرم و منبع تهیه آن فاکتور پیشگویی کننده خوبی جهت تعیین موفقیت بارداری در عمل ICSI نمی باشد.
واژه‌های کلیدی: پیامد حاملگی، پارامترهای اسپرم(تعداد-تحرک و مورفولوژی)، منبع تهیه اسپرم، تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم(ICSI)
دریافت: 1387/11/8 | پذیرش: 1394/2/1 | انتشار: 1394/2/1

A study on the relation of sperm parameters and sperm origin on the outcome of cytoplasm sperm injection (ICSI) in infertile couples. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2007; 15 (3) :15-22

مهرافزا مرضیه. بررسی ارتباط پارامترهای اسپرم (تحرک-تعداد و مورفولوژی) و منبع برداشت اسپرم بر پیامد درمان تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم(ICSI). مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1386; 15 (3) :15-22