1- گروه آموزشی بهداشت مواد غذایی و آبزیان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، rasoulifardmohamadhassan@yahoo.com 2- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده: (5107 مشاهده)
مقدمه : فلاوونوئید ها و ترکیبات فنلی ظرفیت بالای آنتی اکسیدانی و نقش مهم در سلامتی دارند و باعث افزایش سیستم دفاع آنتی اکسیدانی در برابر استرس اکسیداتیو می گردند. چای سفید نیز از جمله گیاهانی هست که به دلیل ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا اخیراً مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر چای سفید بر استرس اکسیداتیو ناشی از آرسنیک میباشد. مواد و روش ها :در این مطالعه از 32 موش صحرایی نر بالغ در چهار گروه هشت تایی استفاده شد. گروه اول موش های صحرایی سالم (گروه شاهد) که آب مقطر را روزانه به همراه رژیم غذایی استاندارد به صورت گاواژ دریافت کردند. گروه دوم موش های صحرایی تیمارشده با آرسنیک با دوز (mg/L) 50 در آب آشامیدنی، گروه سوم موش های صحرایی تیمارشده با عصاره چای سفید با غلظت 5/1 درصد به صورت گاواژ و گروه چهارم موش های صحرایی که عصاره آبی چای سفید (5/1 درصد) را از طریق گاواژ همراه با آرسنیک (mg/L) 50 در آب آشامیدنی دریافت کردند. بعد از پایان دوره تیمار (28 روز) رت ها با استفاده از اتر بی هوش شده و سپس کالبدگشائی انجام شد و سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز (CAT) گلوتاتیون پر اکسیداز (GPx) و سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) ، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) و شاخص پر اکسیداسیون لیپیدی (MDA) کبدی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش: عصاره آبی چای سفید باعث افرایش معنی دار فعالیت آنزیم های CAT، GPx و SOD و کاهش معنی دار MDA و افزایش TAC گردید (5 0/0P< ) و مصرف آرسنیک سدیم نیز باعث کاهش معنی دار فعالیت آنزیم های CAT، GPx و SODو افزایش معنی دار MDA و افزایش TAC گردید (5 0/0P<) و مصرف عصاره آبی چای سفید همراه آرسنیک سدیم باعث افزایش فعالیت معنی دار GPx و SOD گردید (5 0/0P<). بحث و نتیجه گیری : نتایج نشان داد که مصرف چای سفید با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از آرسنیک می گردد. در بررسی حاضر نیزآرسنیت سدیم باعث کاهش فعالیتهای آنزیمهای آنتی اکسیدان و افزایش پر اکسیداسیون لیپیدی شد.
Rasolifard M H, Nozohor Y. The Effect of Aqueous Extract of White Tea on the Levels of Antioxidant Enzymes of Rats' Liver Tissue Exposed to Arsenic
. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 25 (5) :146-153 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-3833-fa.html
رسو لی فرد محمد حسن، نوظهور یاسر. تاثیر عصاره آبی چای سفید بر سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی بافت کبددر موشهای صحرایی مواجهه شده با آرسنیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1396; 25 (5) :146-153