Citations63203627

الهام دشتی مکان1 ، فاطمه رودباری* 2، مریم مهاجرانی1 ، آرمان محمودی اطاقوری3 ، سعید کاووسیان4 ، ژیلا زاهدی5 ، نسرین حسن زاده4
1- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
2- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران ، roudbari@umz.ac.ir
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
4- پژوهشکده شمال کشور، انستیتو پاستور ایران، آمل، ایران
5- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

مقدمه: ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک(HSV-1) حاوی DNA پوشش دار است که در خانواده هرپس ویریده قرار دارد. این ویروس عامل عفونت های مختلف در سراسر جهان است. استفاده گسترده از آسیکلوویر منجر به ایجاد سویه‌ های  HSVمقاوم به آن شده است بنا بر این نیاز به یافتن مواد جدید که دارای اثر ضد ویروسی باشند ضروری است. لعل‌کوهستان از گیاهان دارویی ایران است که برای اهداف مختلفی به ویژه درمان ناراحتی های گوارشی و تخفیف درد استفاده می شود. تاکنون هیچ گزارشی در زمینه اثر ضد ویروسی این گیاه وجود ندارد؛ لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد ویروسی عصاره متانولی گل های لعل کوهستان علیه ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک در شرایط آزمایشگاهی بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشگاهی عصاره متانولی پودر خشک شده گیاه به وسیله روش خیساندن به دست آمد. سپس حلال توسط  دستگاه تقطیر در خلا تبخیر شد. سمیت سلولی و اثر ضد ویروسی به وسیله روشMTT  بر رده سلولی Vero بررسی گردید. کشت سلولی قبل از عفونت، هنگام عفونت و بعد از عفونت با عصاره تیمار شد و اثر ضد ویروسی آن مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: غلظتی از عصاره که توانست 50 درصد ســـلول هـــایVero  را از بین ببرد بالاتر از 1500 میکروگرم در میلی لیتر اندازه ‌گیری شد. هم چنین نتایج نشان دادند زمانی‌که عصاره و ویروس با هم مخلوط گردند بیشترین اثر ضد ویروسی(75/43 درصد) به ‌دست می آید.
بحث و نتیجه گیری: عصاره متانولی مورد پژوهش در برابر HSV-1 اثر ضد ویروسی متوسطی را نشان داد.

واژه‌های کلیدی: خاصیت ضد ویروسی، ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک، رده سلولی Vero، لعل کوهستان
دریافت: 1395/5/17 | پذیرش: 1395/9/21 | انتشار: 1397/3/25

Dashtimakan E, Roodbari F, Mohajerani M, Mahmoudi otaghvari A, kavoosian S, Zahedi Z et al . Antiviral Effects of Oliveria decumbens Vent. Extract against Herpes Simplex Virus Type 1 . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2018; 26 (2) :113-125

دشتی مکان الهام، رودباری فاطمه، مهاجرانی مریم، محمودی اطاقوری آرمان، کاووسیان سعید، زاهدی ژیلا و همکاران.. ارزیابی خاصیت ضد ویروسی عصاره لعل کوهستان(Oliveria decumbens Vent.)در کنترل ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک . مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (2) :113-125